Община Троян спечели проект за реставрация на археологически комплекс „Состра“

0

Проектно предложение на Община Троян за реставрация, експониране и социализация на археологически комплекс „Состра“ е одобрено за финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съобщават от общинската администрация.

Проектът е за над 2,1 милиона лева, като безвъзмездната финансова помощ е близо 1,5 милиона лева, финансовият инструмент – 405 хиляди лева, а собственото участие на Община Троян – 222 хиляди лева.

Срокът за реализация на проекта е две години. С неговата реализация ще се развие туристическата атракция „Археологически комплекс Состра“, село Ломец, община Троян.

Ще бъдат извършени консервационно-реставрационни работи и строително-монтажни работи в зоната на римски кастел „Состра“ и Римски път.

Предвижда се и изграждане на пешеходен ж. п. прелез, с който да се преодолее разделянето на крепостта на две части, както и посетителски център с оборудване и паркинг. Реализирането на проекта ще е още една стъпка към превръщане на комплекса в атрактивна, посещавана и разпознаваема забележителност за туристите от цялата страна, допълват от администрацията.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си