21 C
Пловдив
събота, май 11, 2024

Църква „Рождество на Пресвета Богородица“ в Павликени с нова визия след ремонт

Изцяло ремонтиран и обновен е покривът на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ в Павликени. Частична подмяна е извършена на дървените ребра с нови дъсчена и летвена обшивки, хидро-и топлоизолации и керемиди. Подменена е външната дограма на двете сгради на църковния имот.

Външната мазилка е изкърпена частично, след което е положена нова шпакловка и мазилка. Фасадите са боядисани със силиконова боя, а цокълът е от четиристранно оформен гнайс. Прецизно са възстановени всички обрушени корнизи и архитектурни детайли.

Съществуващата прилежаща настилка около сградите също е ремонтирана. Монтирана е нова система за мълниезащита с изпреварващо действие.

Във вътрешността на сградата също са извършени ремонтни дейности: очукване и изкърпване на таваните на емпорията и прилежащите стени, ремонт и боядисване на дървеното дюшеме и монтаж на первази, претъркване и импрегниране на венецианската мозайка, боядисване на дървените входни врати и на дограмата на стаичката до входа.

За аварийния ремонт Община Павликени защити проект пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Отпуснатите с постановление средства за ремонта са 380 200 лв.

Related Articles

4 дни: Ограничават движението по ключов булевард в Пловдив

Четири дни движението по ключов булевард в Пловдив ще бъде ограничено. Причината е смяна на оградните пана. 100 оградни пана, които разделят двете пътни...

Тракийският гробнично-култов комплекс „Оструша“ посреща посетители

Тракийският гробнично-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители. Един от най-внушителните комплекси в Долината на тракийските царе ще работи всеки ден от седмицата, а входът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ