14 C
Пловдив
събота, май 11, 2024

Обсъждане: Минимум 3 кв.м балкон и паркомясто за електромобил в новите сгради

Нови изисквания към новостроящите сгради въвеждат от МРРБ. Промените са в Наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия на сградите и съоръженията, качена за обществено обсъждане.

Според тях за всяко жилище поне един балкон се проектира с минимална светла широчина 150 сm и светла дължина 150 сm.

Друга промяна предвижда рампите за детски и инвалидни колички да са с отопляема повърхност, ако водят към сгради или се намират в подлези, надлези и метростанции.

Новите изисквания в наредбата важат за инвестиционни проекти, за които производството по одобряване и издаване на разрешение за строеж започва след влизането в сила на промените в наредбата. Това означава, че вече започнатите или готови строежи няма да бъдат засегнати от измененията.

Друга наредба, отново на Регионалното министерство, определя размерът на паркомястото за една кола в блока. То не може да бъде по-малко от 2,75 м ширина и 5,50 м дължина, височината е не по-малка от 2,40 м. Дава се и възможност и за изграждане на подземни паркинги на два етажа в блоковете.

Друга промяна предвижда всяко пето място за паркиране в новостроящи се обществени сгради и такива със смесено предназначение да бъде с монтирано зарядно за електроавтомобили.

Related Articles

Международна конференция за задачите на архитекти и инженери за създаване на хармонична среда

Събитието на Алианс за висока строителна култура ще се провежда днес 8 май в в София. Утвърдени експерти от няколко европейски държави ще представят...

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Пантеонът на възрожденците в Русе е с нова визия. Извършените дейности са част от общия проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ