21 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

В София: Обсъждат ефекта и ползите от изграждане на АМ „Рила“

В София днес се провежда кръгла маса на тема „Рила“ – свързаност, коридори, перспективи“. Организатори са Форум за балкански транспорт и Научно-технически съюз по транспорта.

Целта на кръглата маса е представяне на ефекта, ползите и необходимостта от ускоряване реализацията на АМ „Рила“ (Далечен южен обход на София), като необходима връзка между трите основни автомагистрали в страната, и свързаността им със Северна Македония.

Реализацията на проекта ще доведе до облекчаване натоварването на град София от транзитния автомобилен трафик, замърсяването на градската среда, намаляване на шума и повишаване безопасността на движението. Амбицията на събитието е да се обсъдят и да се предложат възможности за ускоряване изготвянето на технически проект, търсене и определяне източниците за финансиране на строителството ѝ.

Бъдещата магистрала ще започва от АМ „Струма“ край Дупница и – заобикаляйки Самоков от север – се разделя в две посоки. Първото трасе минава през Ихтиман и свършва на магистрала „Тракия“, а второто прави завой на североизток, пресича „Тракия“ при Елин Пелин (там е ще е втората връзка между двете магистрали) и през Лозенска планина ще се свърже с магистрала „Хемус“ край с. Потоп.

Така човек, който пътува от Румъния (съответно от Северна или Западна Европа) влезе в България през Русе или през Видин, може да стигне до Гърция, Турция, Македония, Южна Сърбия и Албания без изобщо да „помирише“ София. По обратния път трафикът от Южните Балкани и Близкия Изток също няма да минава през столицата на път за „Моста на дружбата“ или „Дунав мост 2“.

Общата дължина на АМ „Рила“ ще е 107 км., а цената се движи в два ценови диапазона – 534.2 млн. евро (по 4.9 евро на километър) или 489.8 млн. евро (по 4.6 млн. евро на километър).

Ефектът е повече от безспорен: разстоянието между Пловдив и Дупница се скъсява с 48 километра, а времето за пътуване намалява с 60-70 минути. Тези две числа, умножени по няколко милиона МПС-та годишно и по Хикс тонове отработени газове, правят този харч наистина целесъобразен, пише „Банкеръ“.

Водещи докладчици ще бъдат представителите на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията, експерти от НТСТ, ББК Пътища, ГБС и други специалисти в областта на транспортните проучвания и пътната политика.

 

Related Articles

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ