12 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

В Пловдив: Изложба показва български паметници под закрилата на ЮНЕСКО

По повод отбелязването на 65 години от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията, Държавният културен институт към министъра на външните работи, съвместно с дирекция “Права на човека” – МВнР и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, реализира тематична изложба „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“. Акцент в нея е представянето чрез професионални художествени фотографии и научно издържани текстове – на три езика: български, английски, френски, уникалността и красотата на българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културното и природно наследство. Голяма част от фотографиите са предоставени от Иво Хаджимишев, един от най-добрите български фотографи.

За тази цел и в контекста на процедурата за вписване на кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти на 29 юни 2021 г. – от 18:00 часа ще бъде представена премиерно гореспоменатата нова експозиция в пространствата на този забележителен паметник на културното ни наследство.

Изложбата се осъществява със съдействието на Община Пловдив и домакинството на ОИ „Старинен Пловдив“ и ще може да бъде видяна от посетители до 15 юли 2021 г.

 

Related Articles

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...

Представят резултатите от проекта за нов затвор в с. Самораново

На 29 април представят резултатите по проекта за новия затвор, който се изгражда край дупнишкото с. Самораново. Той е на стойност около 35 млн....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ