25 C
Пловдив
вторник, май 7, 2024

Предложение: Екологичен бонус от 10 000 лв. при покупка на нов електромобил

Помощна схема при покупка на нов автомобил, която включва бонус от 10 000 лв. за ново електрическо превозно средство предлага Асоциацията на автомобилните производители в България (ААП). За схемата съобщи председателят на организацията Храбрин Иванчев по време на онлайн пресконференция. Идеята на ААП е т.нар. скрапинг схема да включва бонус от 10 000 лв. при покупка на електромобил, 7500 лв. за закупуване на хибрид и 5 хил. лв. за автомобил с двигател с вътрешно горене с екостандарт Евро 6D.

От асоциацията искат и обособяването на единен регистър за автомобилите в България към КАТ и държавна скрапинг програма, която да подпомогне закупуването на екологични превозни средства.

Според представители на ААП възможността да се подават заявления за регистрация в КАТ онлайн е една от важните стъпки, които трябва да бъдат предприети, с оглед на епидемиологичната обстановка у нас.

По данни на асоциацията България разполага с най-стария автопарк в Европа. От края на 2019 г. средната възраст на автомобилите, които се движат по нашите пътища, е над 18 години. Новите леки коли, произведени до 5 години, са само 6%, а тези до 10 г. – под 7%. Според ААП над 70% от автомобилите в България са в експлоатация над 15 години.

През последната година броят на автомобилите над 20 години в автопарка на България се е увеличил с над 136 000, докато тези до 5 години е намалял с 2 500 броя., изтъкват от асоциацията.

Related Articles

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ