18 C
Пловдив
събота, май 11, 2024

Одобриха проекта за ремонт на Паметника на връх Шипка

Министерството на културата е одобрило без забележки идейния проект на архитектурно бюро „Вамос“ за ремонт на Паметника на свободата на Шипка, съобщи пред БТА д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.

До четири месеца трябва да е готов работният проект, който ще включва и количествено-стойностна сметка на планираните дейности.

„Надявам се за отбелязването на 145 години от Шипченската епопея през август той да бъде отново одобрен и съгласуван с Министерството, за да се пусне и обществена поръчка за изпълнител“, каза Ангелов.

Влагата, суровите климатични условия, резките температурни амплитуди през лятото и зимата са сред основните причини, за да има нужда от ремонт. Експертно обследване на фасадата, направено миналата година, е показало къде проблемите са най-сериозни.

Въз основа на резултатите от него, проектът за консервация и реставрация на Паметника на свободата предвижда укрепване на фасадата. За целта ще бъдат подменени някои от камъните по облицовката, наново ще бъдат положени фугиращи смеси, като старите ще бъдат премахнати механично.

Освен консервация и реставрация, проектът предвижда и възстановяване на оригиналния интериор на Паметника на Шипка, съобщи още Ангелов. По думите му реални ремонтни дейности могат да започнат най-рано от лятото на следващата година.

Паметникът на Шипка е строен в продължение на четири години от 1926 г. до 1930 г. и е открит пред 1934 г. от цар Борис III и премиера Кимон Георгиев. Частичен ремонт е проектиран през 1971 г. и изпълнен през 1981-ва, добави директорът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.

Related Articles

Инвестират близо 16 млн. лв. за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027...

Започва процедура по разширяване на ГКПП „Малко Търново“

Започва процедура по изготвяне на проект за разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт „Малко Търново“. За това се договориха отговорните за целта институции на среща...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ