25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Обявиха международен архитектурен конкурс за спортна зала в Цетине

Община Цетине, обяви международен конкурс за идейно архитектурно решение за спортна зала в града. Тя се намира в историческото ядро ​​на административната столица на Черна гора, Цетине. Предложението за новата зала за минимум 2000 зрители трябва да отговаря на действащите разпоредби в международните лиги по хандбал и баскетбол.

Наградният фонд на конкурса е 33 500 евро бруто. Средствата ще бъдат разпределени съответно – 15 000 € за първа награда; за втора награда – 9 000 €; трета награда – 6 500 € и две откупувания на проекти – по 1 500 евро.

Изисквания:

В конкурсната документация се посочва, че спортната зала ще бъде предназначена предимно за провеждане на мачове по хандбал и баскетбол, както и за волейбол, футзал и други спортове на закрито. Това налага необходимостта от допълнително разглеждане при проектирането на този тип съоръжения, които трябва да отговарят на специфични изисквания.

Подчертава се, че трябва да се обърне специално внимание на съпътстващото съдържание в съответствие с действащите разпоредби в лигите EHF, SEHA, ABA, FIBA, които предписват минималните условия в съоръженията за игра на мачове за клубове, състезаващи се в тези лиги. Залага се особено на енергийната ефективност и самоустойчивостта на съоръжението.

Новата зала ще бъде част от новия спортен комплекс, който в момента се изгражда в Цетине – със стадион с 5192 седящи места.

Целта на конкурса е да се избере най-доброто идейно архитектурно решение, което на първо място да удовлетвори предписаните условия и да постигне максимална хармонизация на всички аспекти, посочени в конкурсното задание. Едновременно с това да предложи модерно решение, което със своя дизайн и материализация , ще представлява пространствения еталон на по-широкото градско ядро.

Общата площ за спортната зала е 15 500 квадратни метра. А площта на градския парцел, на която ще бъде изградена – 46 181,09 м².

Поетапно изпълнение на проекта

В техническата документация е необходимо да се предвиди поетапно изпълнение. Първата фаза включва проект на самата спортна зала на площ от 5500 кв.м. Втората фаза, която ще бъде разработена отделно и потенциално реализирана в бъдеще, предвижда проект за оформяне на терена.

Архитектурно решение

Идейното архитектурно решение трябва да дефинира концепцията за адекватна организация на пространството, която да обхваща проектирането на представителна сграда. Тя трябва да е функционална, естетически уникална, икономически изгодна и енергийно ефективна.

Пространството под трибуните (където броят на редовете позволява това) да се използва за разполагане на помощни помещения. В т.ч. съблекални, душове, помещения за администрация, както и помещения с бизнес и търговско съдържание.

В допълнение е необходимо да се проектират всички помощни и технически помещения, необходими за функционирането и поддръжката на съоръжението и инсталациите. Освен това, тъй като се касае за сграда със специфично предназначение и големи разстояния, конструктивната система може да бъде уникално решение в архитектурата на самата сграда, както в екстериора, така и в интериора, се посочва в тръжната документация.

Конкурсни срокове

Конкурсът е вече отворен за кандидатстване. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 1 октомври 2022 г.

Конкурсната документация може да бъде изтеглена електронно от официалния уебсайт на Цетине – www.cetinje.me. В случай, че в конкурса бъдат представени по-малко от три предложения, процедурата се спира. Всички участници ще бъдат уведомени за решението на журито до 20 октомври 2022 г.

Снимки: Община Цетине, Черна гора

Related Articles

Ускоряват строителството на Околовръстния път на Пловдив

Напредва логистичната работа по изграждането на Околовръстния път на Пловдив – проект, по който има голямо изоставане според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Найденов. Проектът...

Демонтират старата инфраструктура на стадион „Българска армия“ от 1 април

Приключена успешно е процедурата за избор на фирмата изпълнител на демонтажа на стадион "Българска армия" в столицата. Според ръководството на ЦСКА София компанията “Ростер”...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ