8 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Обявиха международен архитектурен конкурс за Центъра за куклено изкуство в Стара Загора

С международен архитектурен конкурс ще бъде избран идейния проект за изграждането на Център за експериментално куклено изкуство към Държавния куклен театър – Стара Загора. Зад конкурса застават Министерство на културата и община Стара Загора, която осигурява финансирането, както и Съюза на българските архитекти.

Първата стъпка е обявяването на този конкурс, благодарение на който ще имаме целогодишно лабораторен център на световно ниво, коментират от театъра в Стара Загора. Това ще е първият международен архитектурен конкурс, който ще се проведе в града.

Материалната база на театъра има нужда да бъде разширена с едно по-специфично сценично пространство.

Към момента няма яснота колко ще струва реализацията на проекта, защото първо трябва да стане ясно какво ще се прави. По тази причина засега няма и осигурено финансиране.

Конкурсът е отворен за архитекти от цял свят, които имат отношение към съвременното изкуство, любов към театъра и желаят да проектират необичайна и нестандартна сграда, коментира арх. Явор Панев.

Срокът за идейните проекти, входирани през сайта на конкурса, е до 5 юли. Крайната дата за участие е 15 юли, но участниците трябва сами да качат документите си в регистъра на обществените поръчки, т.нар. ЦАИС – Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“.

Работите на кандидатите ще се оценяват от международно жури от 9 експерти. Наградата за победителя е 10 000 лв.

Related Articles

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ