20 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Министър Комитова: Започва проектиране на снегозащитно съоръжение, с което да се преминава целогодишно през Троянския проход

Догодина започваме проектиране на снегозащитно съоръжение, с което движението през Троянския проход да бъде целогодишно, без затваряне през зимния сезон. Това обяви на среща с кметове в Троян министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова. Сред участниците бяха кметът на община Троян Донка Михайлова, по чиято инициатива се състоя срещата, областният управител на Ловеч инж. Светослав Славчев, кметът на община Летница д-р Красимир Джонев, кметът на община Ябланица Найден Найденов и др.

С това ще решим многогодишния проблем на Троян и Карлово с преминаването на прохода през зимата“, посочи министър Комитова. Тя обясни, че първата стъпка за реализиране на инициативата е направена – в програмата на АПИ за следващата година се предвижда обявяване на обществена поръчка на избор на фирма за проектиране, като са възможни 2-3 технически решения за предпазване от заснежава на върха. След проектирането и издаване на разрешително за строеж ще се търси финансиране.

В зависимост от стойността, проектът би могъл да се финансира от бюджета на МРРБ, или при по-висока стойност – с европейски средства. Това е първата крачка за решаване на проблема“, посочи регионалният министър.

Подготвяме промени в проекта на Закона за ВиК, с които да решим проблемите с консолидирането на общините в единни ВиК асоциации, цената на водата и гарантирането на отрасъла като стратегически, информира още министър Комитова. Тя обясни, че има европейски изисквания за получаване на евросредства за ремонт и обновяване на ВиК съоръжения. И те се налагат, заради приетите от предишни правителства промени в Закона за ВиК, с които се задължават всички общини в дадена област да се консолидират в една асоциация и да са обслужвани от един ВиК оператор. Тъй като не всички общини са съгласни, има 6 области в страната, които не могат да получат милиони европейски средства за обновяване и модернизиране на канализации, водопроводи, пречиствателни станции за отпадни и питейни води. Липсата на консолидация е причината област Ловеч също да е лишена от възможността да развие мащабна инфраструктурна дейност.

С предвидените промени ще има и социално поносима цена на водата. Предложението е всеки гражданин да има право на 3 куб. м вода, която ще се заплаща на по-ниска цена. Количествата над този показател ще се облагат на по-висока цена. „По този начин ще защитим правото на достъп на хората до питейна вода за битови цели. Всеки, който ползва водата за басейни, автомивки, поливане, т.е. потребява питейна вода за други цели, ще заплаща по-висока тарифа“, каза още регионалният министър.

Related Articles

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...

Участници от 8 държави на изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ в Пловдив

27-ото издание на Международното изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ ще се проведе в Пловдивския панаир на 25 и 26 април 2024 г. Организатори...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ