16 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Изграждат изкуствен остров във Варненското езеро

Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ възлага проект за изграждане на екологичен изкуствен остров в акваторията на Варненското езеро. Сумата, предназначена за проучване и изготвяне на инвестиционно предложение, изготвяне на Оценка на въздействието на околната среда и разработване на подробен технически проект, е 220 хиляди лева без ДДС. Предвидено е островът да се изгради в плитководната зона на езерото и да не създава неудобства за използване на плавателния път при маневрите за влизане и излизане в акваториите на близките пристанища.

В документацията на поръчката се посочва, че целта на проекта е да се намери решение за депониране на драгажни маси в съчетание с методи за опазване на природата – създаване на гнездови и хранителни местообитания на редки и защитени водолюбиви видове птици и водни организми.

По бреговете на езерото са пристанищните терминали „ТЕЦ – Езерово”, „Леспорт”, „Петрол”, „Одесос ПБМ – Варна”, „Терем“ и др. Връзката между тях и с Черно море се осъществява чрез Канал № 1.

Дейностите са финансово обезпечени по проект „LIFE for Lake Varna“. Общата му стойност е 1 852 060 евро. Бюджетът на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е 1 499 752 евро, а на партньора му – Българско дружество за защита на птиците, 352 308 евро.

Островът ще е първият от общо 10, заложени в Общия устройствен план на Община Варна, за да се увеличат зелените зони край града и да се компенсират унищожени в миналото местообитания на птиците.

 

Related Articles

Парк „Развигор“ с декоративни арт пластики откриха в Севлиево

Севлиево има своя нов зелен оазис - парк "Развигор". Намира се между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”. Паркът е съвместен проект...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ