15 C
Пловдив
сряда, май 8, 2024

ЕК: Икономическото възстановяване на България се отлага

Икономическото възстановяване на България се отлага. Това гласи есенната икономическа прогноза на Европейската комисия за страната ни. В същото време ЕС се възстановява по-бързо от очакваното, става ясно от огласените днес прогнози за Съюза.

През първата половина на годината възстановяването у нас е спряло поради високата икономическа несигурност и мерките за ограничаване на пандемията. Инвестициите и износът на услуги са останали по-ниски, докато вътрешното потребление и износът на стоки са имали положителен принос за допълнителното търсене.

Тези два фактора, съчетани с прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да засилят икономическия растеж след две години. Фискалният стимул през 2021 г. остава силен. Очаква се от следващата година бюджетният дефицит да намалее.

Краткосрочни предизвикателства за възстановяването са ниският процент ваксинирани и високите цени на енергията. Това става ясно от въведението на частта за икономическата картина в България.

Related Articles

До средата на май: Пускат всички фонтани във Варна

До 15 май ще бъдат пуснати всички фонтани във Варна, в това число и този на площад „Независимост“. Това докладваха от фирмата, която поддържа...

Инвестират близо 16 млн. лв. за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ