23 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Газ по интерконектора между Гърция и България се очаква да потече на 1 юли

Строителството на газопровода между България и Гърция ще свърши в края на месец юни, съобщи пред журналисти премиерът Кирил Петков, който заедно с министъра на енергетиката провери изграждането на интерконектора България – Гърция край старозагорското село Малко Кадиево.

По думите на Петков през последните три месеца е извършена толкова работа, колкото преди това за година. Той изтъкна, че има много добра комуникация с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

Тръбите са положени, газ ще потече на 1 юли, уточни министърът на енергетиката Александър Николов. Инвестиционното решение за реализацията на проекта е прието през 2015 г. Проектът се реализира от съвместното дружество IGB, в което с равни дялове участва българската държава с Българския енергиен холдинг, и гръцко-италианския акционер IGI Poseidon. По думите на министър Николов има възможност да се увеличи капацитета от три на пет млрд. куб. м на година, предвид предстоящото въвеждане в експлоатация на планирания терминал до гръцкия град Александруполис, където българската държава вече е акционер с 20 на сто дял.

Кирил Петков заяви, че през юни цялото строителство на междусистемната газова връзка Гърция – България ще бъде завършено и България ще има диверсификация на своя газ.

Източник: БТА

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

Ограничават движението в тръбата за Бургас на тунел „Траянови врата“

Ще се почистват стените и пътната настилка в съоръжението От 20:00 часа във вторник /23 април/ до 6:00 ч. в сряда /24 април/ ще се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ