4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Възстановяват индустриалната зона във Видин

Индустриалната зона на Видин ще бъде възстановена и модернизирана. Това трябва да стане възможно най-бързо, защото инвестициите и развитието на производство тук е ключово за Северозападна България. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова от Видин. И подчерта, че „години безхаберие“ са амортизирали инфраструктурата на зоната.

Индустриалната зона е разположена на брега на Дунав, в непосредствена близост до Дунав мост 2 Видин -Калафат. А на 30 км се намира пунктът със Сърбия.

„Географското положение благоприятства бързи транспортни връзки с Европа. Изготвихме мащабен план за нейната модернизация, ремонт и изграждане на нова пътна, водна и електрическа инфраструктура“, съобщи Корнелия Нинова. И обяви, че към зоната има интерес от немски инвеститори, които търсят място за фабрика за производство на части за автомобили, сградна и отоплителна техника и спортни лодки.

В разговори сме с Министерството на земеделието – да разширим зоната с два терена, които са публична държавна собственост, каза още икономическият министър. По думите й финансирането за възстановяването и модернизацията може да стане или чрез средства по Плана за възстановяване и устойчивост, или чрез оперативните програми.

„Ние подготвяме проектите и стартираме възможно най-бързо. Години наред само се констатира колко изоставащ е региона и се демонстрира загриженост. Сега е време да се свърши работа и ние сме готови за това“, заключи министър Нинова.

Related Articles

11 проекта с награди от архитектурния конкурс „Арх. Димитър Богданов“

11 студентски проекта са отличени в юбилейното 20 издание на архитектурния конкурс „Арх. Димитър Богданов“. Голямата награда - едногодишна стипендия от студио „Амфион“ получава...

До 8 януари: Приемат оферти за проектиране и ремонт на три тунела

До 8 януари 2024 г. се приемат оферти в обществената поръчка за проектиране и основен ремонт на тунел „Дупница“ на път I-1 Дупница –...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ