19 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

София разширява системата за разделно събиране на отпадъци 

След успешното реализиране на пилотен проект в район „Надежда“, при който са изградени „зелени острови“ за разделно събиране на отпадъци, Столична община планира да разшири тази система в още четири района. Пилотно тя ще бъде реализирана в 4 района: „Слатина“, „Подуяне“, „Овча купел“ и „Красна поляна“. 

Към момента подобна система има в „Надежда“, където 300 домакинства изхвърлят разделно отпадъците си. Цветните контейнери са поставени в „зелен остров“ в междублоково пространство, а достъп до тях имат само участващите в проекта семейства.

През 2017 г. Столична община започна реализацията на проект „Стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране“ (Benefit As you Save – BAS), финансиран от ОП „Балкани – Средиземно море“ (2014 – 2020) на ЕС. В резултат на пилотната инициатива се установи високо качество на разделно събиране на отпадъци, отсъствие на примеси, както и намаляване на количеството общ смесен отпадък и отсъствието на рециклируеми отпадъци в него.

Разделното събиране на биоотпадъци от домакинствата също така пренасочва хранителните отпадъци, които понастоящем попадат в смесения битов боклук и оттам – в съоръжението за механично и биологично третиране, към инсталацията за анаеробно разграждане и производство на биогаз. Така не само се спестяват средства, но и се произвежда зелена енергия, в съответствие с принципите на кръговата икономика. По този начин се спомага за преминаване към прилагане на политиката за устойчиво управление на отпадъците, насочена към превръщане на отпадъците в ресурс.

Related Articles

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ