13 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Търсят най-добрия идеен архитектурен проект за Арт зона в Хасково

КАБ – РК Хасково и САБ – Хасково, със съдействието на Общината, организират „Пленер Арт зона Хасково“. Целта на инициативата е да се открият най-добрите архитектурни идеи за нова Арт зона в пешеходния център на града – на мястото на съществуващия Покрит книжен базар.

Най-добрите архитектурни идеи и пространствени визии за реализиране на Арт зоната с акцент върху иновациите в дизайна и устойчивата архитектура ще бъдат представени на местната общественост. По този начин ще се подпомогне взаимодействието между архитектурната общност и Община Хасково за изпълнение на стратегическите общински планове и програми за устойчиво градско развитие, уточняват организаторите.

Концепция:

Участниците имат пълна творческа свобода за пространственото оформление на мястото като няма ограничения в решението дали съществуващият Покрит книжен базар и трансформирането му в Арт зона да се запази, да не се запази, или да се преустрои. Няма ограничения и в избора на дейности и начина на осъществяването им.

Основната цел на проекта е да се представи оригинална и работеща идея за пространствената зона: да се създаде територия за споделяне на артистичен талант и вдъхновение, място за опознаване света на различните видовете изкуство; да се създаде място за отмора, срещи и други, и като разширение на пешеходната зона на града по време без мероприятия. Проектът следва да кореспондира и да се вписва хармонично в околната среда на алеите и сградите около тях, като представи вижданията на автора за намеса по отношение на архитектура, конструкция и благоустройство на територията на зоната и др.

Условия за участие:

Пленерът е открит и явен. В него могат да участват архитекти, ландшафтни архитекти и урбанисти, притежаващи проектантска правоспособност за 2022г. , в екип с художници, скулптори, дизайнери, актьори и др. Има изискване ръководителят на проекта и екипа да бъде архитект. А всеки участник може да бъде включен само в един проект.

Журиране:

Компетентно жури ще оценява проектите открито, в присъствието на всички участници. В състава му влизат: арх. Владимир Милков, арх. Тодор Булев, арх. Константин Димов, арх. Десислава Стоянова, арх. Делчо Делчев, арх. Веселин Серкеджиев и арх. Тодор Грозев.

Наградният фонд е осигурен от Община Хасково:

– Първо място – парична награда в размер на 3000 лв. и Диплом и Възлагане от Община Хасково на Работен проект.

– Второ място – парична награда в размер на 1000 лв. и Диплом

– Трето място – парична награда в размер на 500 лв. и Диплом

Срок за подаване на конкурсните проекти: на 4 и 5 октомври. Подробности за условията, критерии за оценка и как да участвате са публикувани тук.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Парк „Развигор“ с декоративни арт пластики откриха в Севлиево

Севлиево има своя нов зелен оазис - парк "Развигор". Намира се между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”. Паркът е съвместен проект...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ