11 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Напредва ремонтът на Станционната градина в Стара Загора

Проектът за благоустрояване на Станционната градина в Стара Загора напредва с бързи темпове, съобщи главният арх. Виктория Грозева. Към настоящия момент в парка са изградени стоманобетонови конструкции на местата за сядане, подземен резервоар с помпено помещение за поливната система, надземна тоалетна, фонтани, положена е и армирана бетонова настилка за четири детски площадки. Изпълнен е монтаж на детски съоръжения в различни възрастови гупи.

Изпълнена е част от настилка по алейната мрежа на парка от вибропресовани бетонови блокчета. Завършена е настилката в градината за разходки и игра на кучета, както и настилката от бетонови паркинг елементи южно от колодрума. Приключили изцяло са и дейностите по подмяна на съществуващите канaлизационни и водопроводни тръби. Изградени са външната водопроводна мрежа, външната канaлизационна мрежа за отводняването на алеите, тръбната мрежа на автоматизираната поливна система, довършен е и сондажът на поливната система.

В напреднал етап са дейностите по изграждане на площадковите електроинсталации – магистралните трасета, тръбоканалната мрежа, бетонови шахти, монтирани са паркови осветители на северната и централната алея, електрозахранването и заземителния контур на тоалетната, електрозахранването и мълниезащитната инсталация на „Помпено“. Положена е тръбоканалната мрежа на слаботоковата инсталация с гофрирани и HDPE тръби на системата за видеонаблюдение.

Предстои цялостно завършване на алейната мрежа на парка, полагане на ударопоглъщата саморазливна настилка на детските площадки, монтаж на парково обзавеждане (пейки, кошчета и др.), доставка и засаждане на дървесна растителност. Ремонтите дейности включват още изграждане на осветителната инсталация, монтаж на художествени и паркови осветители тип „Паве“ и осветители в конструкцията на места за сядане, съоръженията на системата за видеонаблюдение, както и цялостната визия на местата за сядане, надземната тоалетна с осигурен достъп за хора в неравностойно положение, фонтани съгласно проектната документация.

Това е първата рехабилитация на Станционната градина от създаването ѝ до момента. Общата стойност на проекта е 4 394 004. 54 лв., от които безвъзмездната финансова помощ от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 е в размер на 4 млн. лв. Фирмата изпълнител е „ВДХ“ ЕАД. Общата площ на градината е близо 52 дка.

Related Articles

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...

Участници от 8 държави на изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ в Пловдив

27-ото издание на Международното изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ ще се проведе в Пловдивския панаир на 25 и 26 април 2024 г. Организатори...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ