8 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

„Водна паша“ на скулптора Павел Койчев става част от културния и градски пейзаж на София

Столичният общински съвет даде зелена светлина за трайното експониране на открито в София на композицията „Водна паша“, дело на световноизвестния български скулптор Павел Койчев. Творбата ще бъде разположена в Южния парк, във водното огледало при западния вход откъм бул. „Петко Ю. Тодоров“. Фигурите ще бъдат изработени от бронз, като основната ще е висока близо 4 метра.

Идеята за поставяне на мащабна творба на международно признатия роден творец беше подкрепена от много обществени фигури и личности от артистичния ни свят, от Съюза на българските художници, както и от екипа на СГХГ. Проектът беше одобрен от Художествено-експертния съвет към Столична община. Досега в София са поставени две скулптури на автора – пред сградата на общински културен институт „Красно село“ и пред Американското посолство.

След отправената покана и поредица обсъждания, Павел Койчев предложи на общинската управа да създаде нова версия на емблематичната си творба „Водна паша“, разположена до 2019 г. в реката на село Осиковица край Правец. Творецът даде и идеята за локацията, в която тя да „заживее“.

Павел Койчев е роден на 30 май 1939 г. в София. Завършва Художествената гимназия, а след това и специалност „Декоративно монументална скулптура“ в Художествената академия. Първата му самостоятелна изложба е през 1982 г. в София. Участва в проекта „Световни художници в края на хилядолетието“ в Ню Йорк през 1999 г. През 2002 г. и 2012 г. е сред творците, представящи България на Международното биенале във Венеция. От 2008 г. негови творби са постоянно изложени в парк-галерия „Оригиналите“ в село Осиковица. Негови скулптури са притежание на Националната художествена галерия, на Софийската градска галерия, на градските галерии в Пловдив, Добрич, Варна, Стара Загора, Кърджали и Плевен, както и на частни колекции в множество европейски държави.

За изложбата си „Градината на тревата“, представена в галерия „Райко Алексиев“, Павел Койчев получи през 2019 г. Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата в раздел „Визуално-пластични изкуства“.

Related Articles

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ