Строителството на интерконектора с Гърция трябва да приключи до октомври, обяви министър Теменужка Петкова

0

На среща в Министерството на енергетиката бяха отчетени дейностите по реализацията на проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България (IGB). Участваха изпълнителните директори на проектната компания „Ай СИ Джи Би“ ЕАД от българска и от гръцка страна – Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, представители на доставчика на тръби – „Коринт Пайпуър“, на строителя – АВАКС и на инженер-консултанта – „Консорциум Тибей“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

Министър Теменужка Петкова призова компаниите да работят активно и подчерта, че завършването на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България следва да приключи през октомври тази година. По думите ѝ въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м./год. азербайджански природен газ за страната от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

Представителите на „Коринт Пайпуър“ увериха, че производството на тръби се реализира по график.

През месец февруари ще се осъществи доставката на необходимите тръби за изграждането на първите 47 км. от интерконектора. Необходимата техника за извършване на автоматично заваряване на тръби, която ще ускори значително процеса по реализация, е доставена в Солун и предстои да се транспортира към трасето в България, казаха от АВАКС.

В момента продължават да се изпълняват подготвителни дейности по трасето както на българска, така и на гръцка територия.

Строителството на интерконектора с Гърция трябва да приключи до октомври, обяви министър Теменужка Петкова.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си