Прилагат ли се нормите за зелено градско планиране у нас?

0

 

Арх. Десислава Димитрова, РК на КАБ – София-област:

Не се подхожда отговорно към стопанисването на съществуващите зони

По отношение на зеленината София е доста облагодетелствена, тъй като 8-9_soима два големи парка – Борисовата градина и Южния парк. И те на всичкото отгоре се намират в сърцето на столицата. Това дава на града доста добри показатели спрямо други европейски столици, които не могат да се похвалят с толкова големи зелени площи в централните си части. Ако трябва да се мисли за други подобрения на София, то би могло да се направи нещо с трамвайните линии например, т.е. те да се превърнат в тревни площи. Това ще спомогне за облагородяването на столицата. Хубаво е също и хората да участват по-активно в обсъждането на идеи и проекти, свързани с озеленяването на града. Те трябва да полагат и повече грижи за поддържането на съществуващите вече зелени пространства, защото този проблем, струва ми се, става все по-голям. Има много междублокови пространства, които са занемарени и които не позволяват градът да се използва пълноценно. Столична община е нужно да поеме по-голяма отговорност за поддръжката им. Смятам, че имаме достатъчно зелени зони, но не ги стопанисваме добре. В това число и градското обзавеждане, което също е част от тази система.

Стефан Цонев, РК на КАБ – Велико Търново:

Има промяна в нагласите

8-9-conevКогото и да попитате дали е достатъчно озеленяването в неговия град, отговорът по принцип ще е отрицателен. Може би на хората им се струва, че малко се прави. Но през последните години наблюдавам промяна в нагласите на архитекти и властимащи в тази посока. В момента всички сме обединени около мнението, че зелените площи трябва да се пазят и развиват. Администрацията все по-педантично си върши работата, дори ако погледнем от ъгъла на санкциите. Налагат се глоби за всяко отсечено неправомерно дърво например.

Макар да има всички дадености, самото ландшафтно развитие на Велико Търново не е вървяло в зелена посока. Това сега е залегнало в ПУП-а на новия градски център. Идеята е да се свържат парковете със зелените площи около града, но тя чака финансиране. Идеята включва да се осигури директна връзка между Света гора и района с паметника на Асеневци. Тя включва сериозен ремонт на стария пешеходен мост и допълнително озеленяване.

Част от този проект е и приобщаването на терена на старото военно училище. През декември м.г. кметът на града инж. Панов възложи изработването на нов ПУП за него. Заложеният процент за озеленяване е по-висок дори от това, което нормативите изискват.

Арх. Невяна Йонова, председател на РК на КАБ – Кюстендил:

Нужно е по-стриктно спазване на законодателството

Едно от най-важните естествени богатства на градовете са зелените 8-9_kustendilсистеми, парковете и градините. И затова общите и подробните устройствени планове трябва да предвиждат запазване и разширяване на зелените зони, тъй като те са белите дробове на всяко населено място. Те повишават качеството и комфорта на средата за обитаване и смятам, че Кюстендил е една от общините с доста големи такива зони. Има лесопарк, няколко градини, а това е и едно от условията за развитие на туризма. Зелените места винаги привличат по-голям брой посетители. Трябва обаче да има и повишена гражданска инициатива по отношение на опазването на зелените зони. В обсъждането на проекти би следвало с мнения да участват не само творческите организации на САБ и КАБ, а и гражданите да се включват с по-активна позиция. Аз съм оптимист, че ръководствата на общините заедно с архитектурната гилдия ще могат да намерят най-верния път към опазването на природната среда и няма да се допуснат застрояването на зелените площи. Още повече че със самия ЗУТ е забранено изземване на паркови територии за строителство. Така че в това отношение е нужно по-стриктно спазване на законодателството.

Арх. Асен Игнатов, РК на КАБ – Кюстендил:
Инвеститори като „Атлантис България“ доказват, че хармонията между природа и архитектура е възможна

За да се осъще8-9_atlantisстви добра зелена градска среда, освен архитекта е много важен и инвеститорът. Така например в работата със строително-инвестиционната компания „Атлантис“ в Бургас се опитахме да излезем извън рамките на конкретния парцел. Разработихме обща концепция на морския район „Сарафово ЮГ”. Тяхното желание беше да постигнем една цялостна визия на този квартал и успяхме. Мислили сме за всичко – от сигурността на обитателите, през това как се придвижват хората, какво виждат, докато се прибират към домовете или хотела си. Уникалното в концепцията е, че избягахме от капсулирането на хората между четирите стени на жилището им и създадохме хармония между архитектура и природа. Средата тук действа изключително релаксиращо и зареждащо, като затова допринася и отдалечеността от динамиката и вредните емисии в центъра на града. От една страна, имаме разнообразие от обекти, защото тук има и къщи, и хотели. От друга, сме запазили максимално съществуващата естествена зеленина. Това в най-голяма степен се отнася за „Резиденс парк“. Сградата е ситуирана така в парцела, че цялата зеленина сякаш влиза в нея. Позиционирали сме я така, че да запазим всички съществуващи дървета. Имаме например кестени на 40-50 години, множество кипариси, липи и други. По този начин е проектиран и се развива целият жилищен комплекс. Отношението на инвеститора „Атлантис България“ към природата, зеленината и 8-9-atlantis-residence_parkекологията е много повече от това, което изисква законът. Близостта на морето и голямата плажна ивица са другите невероятни предимства на „Сарафово ЮГ”. Всички подходи към морето са изградени от инвеститора, така че достъпът на хората до тях е не само лесен, но и разкрива уникална гледка към Бургаския залив. Цялата алейна мрежа с множество кипариси и други растителни видове също е изградена от тях с много мисъл. Съвкупността от изброеното дотук превръща „Сарафово ЮГ“ в истински зелен оазис и район, който предлага ново качество и стандарти на живот.

Арх. Саранди Сарандиев, РК на КАБ – Свиленград:

Все още изоставаме от Европа

8-9-sarandi-1Екологичните норми и така нареченото „зелено“ строителство се налагат в България. Законодателството задължава проектантите да работят в тази посока. Прилагат се нормите за енергийна ефективност, появиха се вече и пасивни къщи. Чувам, че има инвестиционни намерения за „умен“ град, което е добре, макар да изоставаме още от света. Иначе чисто като създаване на зелени зони в градска среда нещата стоят индивидуално за всяка община. В Свиленград например е доста зелено. В последните две години направихме доста зелени площи. 8-9-sarandi-2Изцяло реновирахме и разширихме градския парк. Използвахме строителството на един нов жилищен комплекс – „Романтика“, който е в близост, и облагородихме и парка. Получи се много приятна градска зона – жилищна и за отдих.

Арх. Виктор Чолаков, създател на сайта Архитектура.бг:

Кварталните градинки са без алтернатива за центъра на София

За София, особено в централната градска част, перспективата зеленината да се върне на мястото на бетона е нереална. С години тук са наслагвани функции, които нямат общо с представите за зелен град. Има проекти, правят се и опити отделни зони и улици да се върнат на пешеходците, но те се приемат доста противоречиво. Зелените проекти в центъра могат да се реализират за сметка на други, но като частично ги осакатят.

За това единственият шанс е да се запазят и развиват съществуващите паркове и междублокови пространства. Т.е. да не се допуска застояване на кварталните градинки. Затова и реакцията на софиянци при всеки такъв опит е така бурна.

За да бъде един град по-зелен и да се върви в тази посока, водеща би 8-9-cholakovтрябвало да е ролята на архитектите. И особено на главния архитект, въпреки че това не му е вменено по закон. От друга страна, видяхме какво се случва, когато се съсредоточи прекалено много власт. Като при предишния главен архитект на столицата ни, на когото колегията целокупно му искаше оставката десет години и това се случи, когато той самият реши да си я подаде.

Така че, когато говорим за зелен град, София не е добър пример.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си