Заради нарушения стопират близо 5 млн. лв. по европроекти на община Русе

0

Корекции за  близо 5 милиона лева са направени на плащанията на община Русе по различни европейски проекти, съобщи БНР. Основните нарушения са за подбора на фирмите изпълнители и по-конкретно в методиката по която са набирани фирмите. Въпросните корекции са направени по 20 обществени поръчки по 10 европроекта, по 3 оперативни програми. Те са  свързани основно с подобряване на градската среда.

Над 200 милиона европейски средства е получила  община Русе в това направление. Най-голямата част от корекциите са към регионалното министерство.

„Вече сме започнали преписка с Министерството на регионалното развитие и смятам, че за част от сумите ще получим възможност да бъдат опростени, защото в закона за държавния бюджет има такава норма, че до 80% от наложените и влезли в сила финансови корекции, могат да бъдат опростени“, коментира кметът Пенчо Милков.

Той обясни, че е имало още едно изискване според, което тези средства не трябвало да бъдат разплатени, а голяма част от корекциите на общината вече са разплатени. В този случай дори да се постигне намаляване на сумата, то няма да е драстично. Милков поясни още, че тези 5 млн. лв. са корекции на проекти на обща стойност 106 млн. лвПо думите му неговата най-важна задача била проектите да бъдат завършени качествено и в срок, за да не се налага да връщат всички пари.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си