12 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Възлагат на НИНКН проект на План за опазване и управление за Стария Несебър

Предстои приемане на Стратегия за културното наследство на Общината

На заседание в Министерство на културата представиха „Стратегия за културно наследство на Община Несебър“. Според анализа „Старинен град Несебър“ представя изключителни възможности за културен туризъм и е с много висока стойност, която се съчетава с лесна достъпност, а допълнителен плюс са силно развитите празнични традиции в града. Сред недостатъците са липсата на цялостна визия, неподходящи намеси в историческата градска среда, случаи на унищожаване на културно наследство при ново строителство, както и липсата на Обществен съвет, което се изисква от Закона за закрила и развитие на културата. Авторите на Стратегията изразиха надежда, че тя ще бъде приета.

Арх. Петър Петров, директор на НИНКН, посочи, че е стартирана териториална програма, изградена е нова информационна база, направен е атлас и 3D модел на целия град Несебър.

Междуведомствената комисия реши да подкрепя разработената „Стратегия за културно наследство на Община Несебър“ за периода 2023-2032 година, както и предложението на Министерство на културата проектът на План за опазване и управление за „Старинен град Несебър“ да бъде възложен на НИНКН.

Снимки: МК

Related Articles

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават: Подкрепете проекта, като попълните анкета! Има шанс в Бургас да бъде изграден супер модерен студентски кампус, информират от администрацията. Проектът за Кампуса...

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Арх.Иняки Карнисеро представи нормативния документ на кръгла маса в София Новият испански Закон за качеството на архитектурата бе представен на кръглата маса „Практикуване на професията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ