9 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Възлагат на НИНКН проект на План за опазване и управление за Стария Несебър

Предстои приемане на Стратегия за културното наследство на Общината

На заседание в Министерство на културата представиха „Стратегия за културно наследство на Община Несебър“. Според анализа „Старинен град Несебър“ представя изключителни възможности за културен туризъм и е с много висока стойност, която се съчетава с лесна достъпност, а допълнителен плюс са силно развитите празнични традиции в града. Сред недостатъците са липсата на цялостна визия, неподходящи намеси в историческата градска среда, случаи на унищожаване на културно наследство при ново строителство, както и липсата на Обществен съвет, което се изисква от Закона за закрила и развитие на културата. Авторите на Стратегията изразиха надежда, че тя ще бъде приета.

Арх. Петър Петров, директор на НИНКН, посочи, че е стартирана териториална програма, изградена е нова информационна база, направен е атлас и 3D модел на целия град Несебър.

Междуведомствената комисия реши да подкрепя разработената „Стратегия за културно наследство на Община Несебър“ за периода 2023-2032 година, както и предложението на Министерство на културата проектът на План за опазване и управление за „Старинен град Несебър“ да бъде възложен на НИНКН.

Снимки: МК

Related Articles

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ