13 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Сапарева баня търси фирма, която да ремонтира Гейзера

Общината в Сапарева баня обяви конкурс по Закона за обществените поръчки за избор на фирма, която да ремонтира емблемата на града – Гейзера. Стойността на обществената поръчка е 110 000 лева.

Съоръжението изригва до 18 м на всеки двадесетина секунди и е най-голямата атракция за жителите и гостите на града. Преди два месеца обаче гейзерът аварира. Тръба от оборудването на каптажа, на около 400 м под земята, монтирана преди 60 години, корозира и се получиха течове. Наложи са цялата наземна конструкция да бъде открита, разбита беше 50- сантиметрова бетонова плоча. Сега трябва да бъде подменена самата тръба и да бъде възстановено налягането.

Работата на екипите е изключителна затруднена от това, че трябва да се работи при 103 градуса на водата от минералния извор и 30 градуса температура на въздуха.

От МОСВ са разпоредили ремонтните дейности да се извършат чрез конкурс за избор на изпълнител. Сертификат за това има само една фирма – от Пловдив.

Процедурата обаче ще отнеме доста време и градът ще е без атракцията си до есента, коментираха от общината.

Related Articles

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...

Община Габрово с кампания „Да превърнем сивото в зелено“

Стартира кампанията на Община Габрово „Да превърнем сивото в зелено” за 2024 г., която се осъществява чрез публично-частни партньорства с гражданите. Чрез инициативата се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ