Спряха строежа на спорен завод за горене на боклук в Стара Загора

0
60

Община Стара Загора прекратява изграждането на завода за изгаряне на отпадъци чрез пиролиза. До решението се е стигнало след среща между кмета Живко Тодоров и министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Миналия месец хората в региона се вдигнаха на протест срещу строежа, а през годините протести осуетяваха подобни планове в Павликени, Монтана, Девня и София.

Жителите на Стара Загора и селата Ракитница, Арнаутито, Кирилово, Богомилово и Калояновец изразиха опасенията си, че при процеса пиролиза, който ще се внедри, ще бъдат използвани пластмаса, гуми и други битови отпадъци, които отделят особено опасните канцерогенни отпадъци, които се натрупват в почвата и храните. Капацитетът на планувания завод беше голям почти колкото обема на боклука, който се генерира в София и сред аргументите на протестиращите бе, че община Стара Загора не създава подобно количество отпадъци. Това даде основателни притеснения на гражданите да мислят, че ще бъде извършван внос от други места и дори потенциално чужбина.

“Работим по проект за разширяване на депото с втора клетка, за да отговорим на нуждите на старозагорци, както и да сме все по-близо до европейската политика за управление на отпадъците. Обмисляме идеята за датчици, които да бъдат поставени върху контейнерите, за да бъде следен процесът на изхвърляне, респективно и контролирано почистването им”, коментира кметът Живко Тодоров.

Общината си поставя за цел разделното събиране на отпадъци да се случва още при източника, т.е при домакинствата. Второто решение е разширяване на системата за разделно събиране и на трето място е сепарирането на отпадъци, за да се сведе до минимум изхвърлянето им в депото. Проектът, който подготвя общината за изграждане на нова клетка за депониране, има възможност да бъде финансиран от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда.