17 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Зелена светлина за Програма „Околна среда“ 2021-2027 г.

Финалната версия на Програма „Околна среда“ за следващите 7 години беше одобрена от членовете на тематичната работна група на заседание преди дни. След това тя ще бъде представена последователно в Министерския съвет и Европейската комисия за утвърждаване.

В новата Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. (ПОС 2021-2027 г.) са заложени по-зелени и по-устойчиви цели. Около това мнение се обединиха партньорите в Тематичната работна група, които участваха с бележки и становища в разработването на документа.

Финансовата рамка на ПОС 2021-2027 г. е 1 531 590 093 евро.

Новият програмен период е естествено продължение на Оперативна програма „Околна среда“ през периодите 2007-2013 г. и 2014-2020 г. Целите на ПОС 2021-2027 г. продължават да са свързани с подобряване на ВиК инфраструктурата и качеството на атмосферния въздух, екологосъобразно управление на отпадъците и опазване на богатото ни биоразнообразие. Мерките за превенция и управление на риска от наводнения, свлачища и горски пожари са в Приоритет „Риск и изменение на климата“.

Над 715 млн. евро (1 399,23 млн. лв.) ще бъдат разходвани за разширяване и модернизация на ВиК инфраструктурата за вече консолидираните райони Велико Търново, Габрово, Плевен, София-град, София-област, Търговище, Хасково и Добрич. Сред допустимите мерки за Приоритет 1 „Води“ е и разработването на Регионални прединвестиционни проучвания за районите Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик и Разград след тяхното консолидиране.

Над 312 млн. евро (611,49 млн. лв.) са средствата по Приоритет 2 „Отпадъци“ за насърчаване на прехода към кръгова и основаваща се на ефективно използване на ресурсите икономика. Ще се финансират системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградимите отпадъци, центрове за разделно събиране и подготовка за повторна употреба и поправка, рекултивация на депа, информационни и разяснителни кампании и др.

По Приоритет 3 „Биологично разнообразие“ ще продължат мерките по развитие на мрежата „Натура 2000“, както и за опазване и възстановяване на екосистемите извън мрежата. Предвиденият бюджет за този приоритет е в размер на 132,47 млн. евро (259,09 млн. лв).

Предвижда се сред допустимите мерки по Приоритет 4 „Риск и изменение на климата“ да бъдат осигуряването на наземен капацитет за борба с горските пожари, разработването на цифрови модели, анализи и прогнози във връзка с климатичните изменения и други.

Намаляването на всички форми на замърсяване на въздуха остава основен приоритет в новата Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Над 395 млн. евро (773,47 млн. лв.) ще бъдат насочени към мерки за редуциране на вредните емисии от битово отопление и транспорт, за справяне с вторичното разпрашаване, подобряване на мониторинга на качеството на атмосферния въздух (КАВ), както и за създаване на Национална мрежа на експерти по КАВ.

В Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. се обръща специално внимание на интегрираните териториални инвестиции, както и на подхода „Водено от общностите местно развитие“. За него са разпределени общо 6,99 млн. евро, като по приоритет „Отпадъци“ са за информационни и разяснителни дейности, а по приоритет „Биоразнообразие“ – за информация и обучения, промяна в нагласите, семинари, форуми и др.

На 30 юни 2022 г. Междуведомствената комисия (специализиран състав на Висшия експертен екологичен съвет към Министъра на околната среда и водите одобри доклада за екологична оценка на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., в който са отразени резултатите от консултации с обществеността, заинтересованите страни и ЕК.

Related Articles

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ