8 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

НКЖИ с няколко проекта за развитието на жп транспорта в Русе

Намаляване на въглеродния отпечатък на транспортния сектор, повишаване на безопасността на превозите и осигуряване на предпоставки за увеличаване на конкурентоспособността на родните жп превозвачи са основните приоритети пред Национална компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/. Това стана ясно по време на среща в Русе, на която бяха представени подробности относно планираните за изпълнение проекти в близките няколко години на територията на общината. В инициативата участва и заместник областният управител Людмил Христов, който коментира, че е удовлетворен от срещата, тъй като вижда работа по конкретен план с конкретни цели. По неговите думи тези действия ще допринесат за намаляването на изолацията на Русе от останалата част на страната, а това от своя страна ще спомогне за развитието на потенциала на населеното място.

„Реализирането на подобни проекти са дългоочакваната крачка, която трябва да направим, за да може градът ни отново да се върне на икономическата и инвестиционна карта“, допълни още Христов. Друга цел, която си поставят от НКЖИ, е намаляването на шума и замърсяването, чрез пренасочване на товари от автомобилния към железопътния транспорт. Именно поради тази причина на преден план бе разгледана и идеята за изграждането на интермодален терминал.

Очакванията са той да бъде изграден до края на 2025 година, като неговата стойност ще бъде близо 52 милиона лева без ДДС. Предвижда се догодина да се подпише договорът за строителство. Подготовката за проекта е започнала още по време на предходния програмен период и благодарение на средства от Европейския съюз вече е избрано местоположението на бъдещия терминал, направени са предпроектни проучвания, оценки по отношение на околната среда и отчуждителни процедури. Неговият най-голям плюс е в това, че ще даде възможност за бързо преминаване от автомобилен към жп транспорт и ще позволи значително увеличаване на товарните превози, като същевременно ще се избегнат и задръстванията по шосе през ГКПП „Дунав мост“.

„Отварят се много икономически възможности, които ще са от полза за русенци, ще се открият много нови работни места. Несъмнено един такъв проект би бил полезен за гарда. Тук ще се съсредоточи бизнес“, каза заместник областният управител Людмил Христов. Предварителните проучвания сочат, че на терминала ще могат да се обработват над 60 000 контейнера годишно, като в последствие до 2045-а анализите показват, че ще може да се удвои капацитетът на съоръжението. Интермодалният терминал ще се намира на юг от Индустриален парк – Русе и на север от гара Разпределителна. Терминалът ще разполага с товаро-разтоварна зона и административна сграда. Той ще бъде отдаден на концесия по подобие на Пловдивския терминал. На практика след изграждането на цялостната инфраструктура от Министерството на транспорта ще обявят концесия и избраният концесионер ще експлоатира терминала, като ще предостави достъп до всички превозвачи за използването.

Ще се работи и за рехабилитацията на спирка Товарна гара, като предстои стартиране на процедура за строителство. Там се предвижда да се изградят два перона от двете страни на жп линията, като те ще бъдат с навеси и модерно осветление, а също така ще осигуряват и достъпен маршрут за хора с намалена подвижност. Най-вероятно тези дейности ще бъдат завършени догодина. Същевременно по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния се предвижда реконструкция на Централната жп гара. Планира се укрепване на земната основа и изпълнение на дренажи, така че да се избегне нейното наводняване. Ще бъде осигурен достъп и за инвалиди, като пероните и подлеза ще бъдат ремонтирани. Всички ремонтни дейности по централната гара би трябвало завършат до 2027-а. Категорично обаче няма да бъде променяна визията на гарата.

Паралелно ще се извършва ремонт, възстановяване и модернизация на тяговите подстанции – Варна и Разград, както и изграждането на нова такава в Русе и съответно въвеждането на система за телеуправление и телесигнализация – SCADA.

Related Articles

Въвеждат правила за карането на тротинетки в Кюстендил

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска...

Изградиха „Зелен коридор на здравето“ в столичен квартал

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта на проекта е да насърчи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ