18 C
Пловдив
сряда, май 1, 2024

ЕС реши: 10% по-малко бруто потребление на ток и 5% в пиковите часове

Страните членки ще могат временно да определят цени на доставките на ток за малките и средни предприятия

Съветът на ЕС се споразумя за доброволно намаляване с 10 на сто на бруто потреблението на ток в страните членки и задължителна цел за намаляване с 5 на сто на потреблението в пиковите часове. Това е резултатът от състоялия се извънреден Съвет „Енергетика“ в Брюксел.

Между 1 декември т.г. и 31 март 2023 г. страните членки трябва да определят 10 % от пиковите си часове, в които търсенето да бъде намалено. Държавите ще могат да избират сами мерките, които да предприемат.

Министрите на енергетиката се споразумяха и за таван от 180 евро на киловат час на свръхпечалбите на производителите на евтин ток. Това важи и за посредниците, използващи т.нар. инфрамаргинални технологии за производството на ток като възобновяеми източници на енергия ВЕИ), ядрена енергия и лигнитни въглища.

Държавите от ЕС ще могат също така временно да определят цени на доставките на ток за малките и средни предприятия (МСП), за да могат те да се преборят със затрудненията заради поскъпналата енергия. Националните власти могат да приложат изключителна и временна мярка, като определят цена на доставките под себестойността им.

Договорените мерки са временни и изключителни по своята същност. Те ще се прилагат от 31 декември т.г. до 31 декември 2023 г. Целите за намаляване на потреблението на енергия ще се прилагат до 31 март 2023 г.

Снимка: Съвет на ЕС

Related Articles

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ