8 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

С 10 млн. лв. започва спешният ремонт на язовир „Огостa“

Около 10 милиона лева ще са необходими за ремонта на язовир „Огоста“ по предварителни разчети, обявиха от Министерството на икономиката и индустрията.

„През годините ремонтът на съоръжението не е бил приоритизиран, а парите са изхарчени“, съобщи Кирил Вътев, министър на земеделието и храните. По неговите думи са необходими спешни действия, така че да бъде намален риска от възможни аварийни ситуации.

План за спешния ремонт на язовира е бил основна тема на срещата между министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и представители на всички отговорни държавни институции.

Акцент е бил поставен и върху определянето на това за какво ще се бъде използван язовира. В тази връзка Министерството на земеделието и храните е започнало процедура за анализ и оценка на язовирната стена.

До няколко дни екземпляр от документацията за ремонта от ДКК ще бъде прехвърлен към Министерството на земеделието и храните, което е собственик на язовира. През април трябва бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Проект и разрешение за строеж вече са съставени.

Преди месец експертите набелязаха конкретни стъпки по ремонта, като според тях трябва да се започне с водния откос на стената. Сред другите спешни дейности са ремонт на отводняващия канал, противофилтрационната завеса и изчистване на сухия откос на язовира, за които има издадени предписания от ДАМТН.

Related Articles

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...

Одобрени са 7,7 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за ремонт на дом „Гергана“

До дни предстои да се сключи договор с Министерство на труда и социалната политика Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ