21 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Поморие: Куполната гробница грейна със светлинна и звукова инсталация

Нова светлинно-звукова система привлича вниманието към Тракийската куполна гробница в Поморие. Обектът е туристическа атракция и творческата идея е да се акцентира на отделни фрагменти от нейната архитектура. Художественото осветление постига също и максималнa, равномернa осветеност на вътрешността на гробницата.

Лек музикален фон също допринася за преживяването при посещение на туристическия обект.

„Мястото е с невероятна акустика, която позволява всеки звук да бъде равномерно разпределен в цялата зала без допълнителна техника и ефекти. Това от своя страна прави гробницата подходяща зала за провеждането на камерни концерти или друг вид събития за ценителите“, сподели археологът Васил Мутафов. Той изучава древното минало на Анхиало и е основен реализатор на идеята за ефектното осветление на Тракийската гробница в Поморие.

От Община Поморие информират, че в момента се водят разговори с Европейската комисия, чрез която да се реализира цялостен проект за дигитализация и съвременно представяне на aнтичната ценност на Поморие.

Снимки: Община Поморие

Related Articles

Нови компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас...

Участници от 8 държави на изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ в Пловдив

27-ото издание на Международното изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ ще се проведе в Пловдивския панаир на 25 и 26 април 2024 г. Организатори...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ