23 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Обявиха обществена поръчка за етап II от строителството на скейт парк в Русе

Срокът за подаване на оферти е до 21 април

Община Русе обяви обществена поръчка за строителство на втория етап на скейт парка в Парка на младежта. Площта, определена за спортното съоръжение е 960 кв. метра в парцел от близо 5 000 квадрата, с равнинен релеф и разнообразна растителност. На изток граничи с алея “Перистери”, на юг – с емблематичната за Русе ваза, на запад – с алпинеума и каменната статуя на “Мечката”.

Проектантите са се съобразили с разположението на пешеходните зони, границите на парцела, тектониката на терена. Подходът е основно пешеходен, като се осъществява по алеята. Възможен е обаче и автомобилен достъп.

Етап 1 включва: Изработката на стационарните пейки и кошове за отпадъци от габиони, част от кошовете за отпадъци от домашни любимци и част от оградата, както и част от подготвителните работи и част от затревяването. Предвижда се санитарен възел, интегриран в зелената площ до скейт парка с подход от второстепенна алея, декорирана с обшивка от дървена конструкция. Осигурява се добра визуална връзка по протежение на пешеходната алея, както и от нивото на алпинеума. Предвидена е и пейка с ергономия, подходяща за хора в неравностойно положение.

Етап 2 включва: Паркоустройство с озеленяване с акцентни храстови композиции около асфалтовия пъмп трак и стрийт зоната, които да не блокират визуално съоръжението. Визията ще е лека, динамична и вписваща се в парковата среда. Съоръженията за скейт ще бъдат разположени в тревните площи, без да засягат съществуващата дървесна растителност. При площадката с пластиката „Мечка“ се оформя зона за отдих, с пейки и кошове за отпадъци. Допълнителни места за почивка ще има около различните съоръжения за скейт.

Достъпът до площадката ще е от съществуващите паркови алеи. Допълнителен подход се предвижда откъм зоната с пластиката „Мечка“. В тази част се предвижда настилка от плочи естествен камък на тревна фуга, като плочите са идентични със съществуващите. Пейките и кошовете ще са изработени от габиони и дървен материал. Допълнително по периферията на обекта са предвидени кошове за отпадъци от домашни любимци. Към пейките и кошовете се предвижда допълнителна настилка от плочи, но с широка тревна фуга. Площадката се огражда с ограда и 4 врати.

Съществуващата растителност се запазва изцяло. Храстова растителност ще се използва за оформяне на по-стръмните откоси към съоръжението с цел допълнително укрепване и улеснение при поддържането. Около всички храсти се предвижда разстилането на мулч от борови кори, който ще поддържа влагата в почвата. Тревните площи се предвижда да се изградят наново. Новопроектираната растителност е от видове с изявени декоративни качества, съобразени с климатичните и почвени условия, невзискателни към средата, устойчиви на градската среда.

Осветлението ще е осигурено от 11 стълба с височина 8 метра, всеки от които с по 3 LED прожектора. Предвижда се един от стълбовете да е оборудван със smart модул, който включва бутон за връзка с оператор на 112 за спешни случаи, Wi-fi hotspot, USB портове и зарядно за инвалидна количка. На всеки стълб ще са разположени ниски паркови осветителни тела. Ще има и видеонаблюдение, а достъпната среда ще е обезпечена с маршрут с тактилни знаци за внимание и водещи линии. Осигурени са зона за отдих и безопасен маршрут за незрящи, водещ до санитарния възел, разположен в задната част на скейт парк съоръжението.

Фирмата изпълнител на проекта е изградила вече скейт паркове в Добрич, Самоков, Бургас, Стара Загора и Поморие. Проектант е арх. Йордан Улянов.

Снимка: Община Русе

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ