16 C
Пловдив
вторник, май 7, 2024

Община Перник обявява конкурс за архитектурния облик на централната градска част

Общинският съвет в Перник реши да се обяви международен конкурс за оформянето на архитектурния облик на централната градска част на Перник и вписването на Мемориала на миньорския труд.  Становището е изразено по повод отворено писмо на 53 интелектуалци и общественици, които настояват за реновиране на монумента.

Обектът е създаден като мемориален комплекс „Георги Димитров и революционните борби на пернишките миньори“ и е бил открит през 1982 г. Скулптор е проф. Секул Крумов, ръководител на творческия колектив е проф. Иван Татаров.

През годините комплексът е изоставен и частично разрушен. Правени са поредица дискусии за съдбата му, но няма крайно решение, което да е приемливо за носителите на авторски права, за общинското ръководство, местните политически сили и гражданството, при това да е финансово осигурено.

 

Related Articles

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ