24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Община Перник обявява конкурс за архитектурния облик на централната градска част

Общинският съвет в Перник реши да се обяви международен конкурс за оформянето на архитектурния облик на централната градска част на Перник и вписването на Мемориала на миньорския труд.  Становището е изразено по повод отворено писмо на 53 интелектуалци и общественици, които настояват за реновиране на монумента.

Обектът е създаден като мемориален комплекс „Георги Димитров и революционните борби на пернишките миньори“ и е бил открит през 1982 г. Скулптор е проф. Секул Крумов, ръководител на творческия колектив е проф. Иван Татаров.

През годините комплексът е изоставен и частично разрушен. Правени са поредица дискусии за съдбата му, но няма крайно решение, което да е приемливо за носителите на авторски права, за общинското ръководство, местните политически сили и гражданството, при това да е финансово осигурено.

 

Related Articles

Уличното осветление в Стара Загора ще харчи с 30% по-малко еленергия

Община Стара Загора бе одобрена по процедурата „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ с проект в размер на 1 млн. и 960...

Яки глоби за фирми и институции ако не уведомят за кибератака

Подготвят се промени в Закона за киберсигурност. В тях са включени и по-високи глоби за фирми и институции, ако не сигнализират и не вземат...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ