14 C
Пловдив
четвъртък, май 9, 2024

Оборудват влакове на БДЖ със система за сигурност от най-ново поколение

За първи път в част от влаковете на БДЖ ще бъде въведена европейската система за контрол на скоростта, съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Близо 90 бордови устройства за безопасно движение на влаковете ще бъдат купени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Внедряването на ERTMS системите за управление на железопътния трафик е изключително важно, за да се гарантира по-голяма безопасност, обясни транспортният министър. За първи път в български влакове ще има оборудване от най-високо поколение. Предстои Националната компания железопътна инфраструктура да обяви обществена поръчка на стойност 105 милиона лева, а средствата се осигуряват от Националния план за възстановяване и устойчивост, по който в БДЖ ще бъдат инвестирани 2 млрд. лева до 2026 г., припомни Георги Гвоздейков.

„Основно се очакват близо 2 милиарда лева инвестиции в Пътнически преводи с подмяната на подвижния състав. Успоредно с това трябва да дадем по-сериозен тласък на всички проекти по железопътната инфраструктура, да достигнем така желаната скорост от 160 км/час, за да може да продаваме като цяло услугата. Това, което виждаме е, че отношението като цяло за развитието на този вид транспорт е било, меко казано, несериозно“, отбеляза Гвоздейков.

През следващите две години дружеството „Пътнически превози“ планира доставка на 10 нови локомотива, 50 нови пътнически вагона, както и модернизация на над 140 стари.

Related Articles

Осигурено е финансиране за обновяване на читалище „Напредък – 1869“ в Горна Оряховица

Започва провеждането на тръжни процедури за избор на изпълнители Предстои ремонт по енергийно обновяване на сградата на НЧ „ Напредък - 1869“ в Горна Оряховица.Вече...

В Брестовица започна изграждането на 8-километровия водопровод

Започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. На церемонията по...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ