23 C
Пловдив
вторник, юли 23, 2024

С 10 млн. лв. започва спешният ремонт на язовир „Огостa“

Около 10 милиона лева ще са необходими за ремонта на язовир „Огоста“ по предварителни разчети, обявиха от Министерството на икономиката и индустрията.

„През годините ремонтът на съоръжението не е бил приоритизиран, а парите са изхарчени“, съобщи Кирил Вътев, министър на земеделието и храните. По неговите думи са необходими спешни действия, така че да бъде намален риска от възможни аварийни ситуации.

План за спешния ремонт на язовира е бил основна тема на срещата между министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и представители на всички отговорни държавни институции.

Акцент е бил поставен и върху определянето на това за какво ще се бъде използван язовира. В тази връзка Министерството на земеделието и храните е започнало процедура за анализ и оценка на язовирната стена.

До няколко дни екземпляр от документацията за ремонта от ДКК ще бъде прехвърлен към Министерството на земеделието и храните, което е собственик на язовира. През април трябва бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Проект и разрешение за строеж вече са съставени.

Преди месец експертите набелязаха конкретни стъпки по ремонта, като според тях трябва да се започне с водния откос на стената. Сред другите спешни дейности са ремонт на отводняващия канал, противофилтрационната завеса и изчистване на сухия откос на язовира, за които има издадени предписания от ДАМТН.

Related Articles

Подменят водопровода в района на Промишлена зона в Сливен

Стартира цялостна подмяна на водопровода в обхвата на Промишлената зона, локалното платно на ул. „Банско шосе“ в Сливен. Финансирането е осигурено от „Водоснабдяване и...

Реконструират над 3 км водопроводи в Павликени

Община Павликени изпълнява поредния етап от реконструкцията на ВиК мрежата на града с дължина 3020 метра. Обхванати са водопроводни клонове по улиците „Димитър Благоев“,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ