13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

С 10 млн. лв. започва спешният ремонт на язовир „Огостa“

Около 10 милиона лева ще са необходими за ремонта на язовир „Огоста“ по предварителни разчети, обявиха от Министерството на икономиката и индустрията.

„През годините ремонтът на съоръжението не е бил приоритизиран, а парите са изхарчени“, съобщи Кирил Вътев, министър на земеделието и храните. По неговите думи са необходими спешни действия, така че да бъде намален риска от възможни аварийни ситуации.

План за спешния ремонт на язовира е бил основна тема на срещата между министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и представители на всички отговорни държавни институции.

Акцент е бил поставен и върху определянето на това за какво ще се бъде използван язовира. В тази връзка Министерството на земеделието и храните е започнало процедура за анализ и оценка на язовирната стена.

До няколко дни екземпляр от документацията за ремонта от ДКК ще бъде прехвърлен към Министерството на земеделието и храните, което е собственик на язовира. През април трябва бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Проект и разрешение за строеж вече са съставени.

Преди месец експертите набелязаха конкретни стъпки по ремонта, като според тях трябва да се започне с водния откос на стената. Сред другите спешни дейности са ремонт на отводняващия канал, противофилтрационната завеса и изчистване на сухия откос на язовира, за които има издадени предписания от ДАМТН.

Related Articles

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ