16 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Поморие: Куполната гробница грейна със светлинна и звукова инсталация

Нова светлинно-звукова система привлича вниманието към Тракийската куполна гробница в Поморие. Обектът е туристическа атракция и творческата идея е да се акцентира на отделни фрагменти от нейната архитектура. Художественото осветление постига също и максималнa, равномернa осветеност на вътрешността на гробницата.

Лек музикален фон също допринася за преживяването при посещение на туристическия обект.

„Мястото е с невероятна акустика, която позволява всеки звук да бъде равномерно разпределен в цялата зала без допълнителна техника и ефекти. Това от своя страна прави гробницата подходяща зала за провеждането на камерни концерти или друг вид събития за ценителите“, сподели археологът Васил Мутафов. Той изучава древното минало на Анхиало и е основен реализатор на идеята за ефектното осветление на Тракийската гробница в Поморие.

От Община Поморие информират, че в момента се водят разговори с Европейската комисия, чрез която да се реализира цялостен проект за дигитализация и съвременно представяне на aнтичната ценност на Поморие.

Снимки: Община Поморие

Related Articles

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ