14 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

Поморие: Куполната гробница грейна със светлинна и звукова инсталация

Нова светлинно-звукова система привлича вниманието към Тракийската куполна гробница в Поморие. Обектът е туристическа атракция и творческата идея е да се акцентира на отделни фрагменти от нейната архитектура. Художественото осветление постига също и максималнa, равномернa осветеност на вътрешността на гробницата.

Лек музикален фон също допринася за преживяването при посещение на туристическия обект.

„Мястото е с невероятна акустика, която позволява всеки звук да бъде равномерно разпределен в цялата зала без допълнителна техника и ефекти. Това от своя страна прави гробницата подходяща зала за провеждането на камерни концерти или друг вид събития за ценителите“, сподели археологът Васил Мутафов. Той изучава древното минало на Анхиало и е основен реализатор на идеята за ефектното осветление на Тракийската гробница в Поморие.

От Община Поморие информират, че в момента се водят разговори с Европейската комисия, чрез която да се реализира цялостен проект за дигитализация и съвременно представяне на aнтичната ценност на Поморие.

Снимки: Община Поморие

Related Articles

Лом инвестира 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти

30 млн. лв. инвестира община Лом в инфраструктурни обекти през следващите 2 години. Финансирането се осигурява от държавния бюджет за изпълнението на четири важни...

Несебър става част от международен туристически проект

Община Несебър започва работа по нов туристически проект - "TOURAL", който се изпълнява в рамките на Програма "Хоризонт Европа" с финансовата подкрепа на Европейския...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ