26 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Поморие: Куполната гробница грейна със светлинна и звукова инсталация

Нова светлинно-звукова система привлича вниманието към Тракийската куполна гробница в Поморие. Обектът е туристическа атракция и творческата идея е да се акцентира на отделни фрагменти от нейната архитектура. Художественото осветление постига също и максималнa, равномернa осветеност на вътрешността на гробницата.

Лек музикален фон също допринася за преживяването при посещение на туристическия обект.

„Мястото е с невероятна акустика, която позволява всеки звук да бъде равномерно разпределен в цялата зала без допълнителна техника и ефекти. Това от своя страна прави гробницата подходяща зала за провеждането на камерни концерти или друг вид събития за ценителите“, сподели археологът Васил Мутафов. Той изучава древното минало на Анхиало и е основен реализатор на идеята за ефектното осветление на Тракийската гробница в Поморие.

От Община Поморие информират, че в момента се водят разговори с Европейската комисия, чрез която да се реализира цялостен проект за дигитализация и съвременно представяне на aнтичната ценност на Поморие.

Снимки: Община Поморие

Related Articles

САБ обяви конкурс за проектиране на комплекс със смесено предназначение в Бургас

Съюзът на архитектите в България търси реализация на своя дългогодишен актив – имот в Промишлена зона „Север“ на Бургас, с площ от 8 156...

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Новият образец влиза в сила от 17 юни От 17 юни т.г. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта, съобщиха...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ