34 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Обявиха обществена поръчка за етап II от строителството на скейт парк в Русе

Срокът за подаване на оферти е до 21 април

Община Русе обяви обществена поръчка за строителство на втория етап на скейт парка в Парка на младежта. Площта, определена за спортното съоръжение е 960 кв. метра в парцел от близо 5 000 квадрата, с равнинен релеф и разнообразна растителност. На изток граничи с алея “Перистери”, на юг – с емблематичната за Русе ваза, на запад – с алпинеума и каменната статуя на “Мечката”.

Проектантите са се съобразили с разположението на пешеходните зони, границите на парцела, тектониката на терена. Подходът е основно пешеходен, като се осъществява по алеята. Възможен е обаче и автомобилен достъп.

Етап 1 включва: Изработката на стационарните пейки и кошове за отпадъци от габиони, част от кошовете за отпадъци от домашни любимци и част от оградата, както и част от подготвителните работи и част от затревяването. Предвижда се санитарен възел, интегриран в зелената площ до скейт парка с подход от второстепенна алея, декорирана с обшивка от дървена конструкция. Осигурява се добра визуална връзка по протежение на пешеходната алея, както и от нивото на алпинеума. Предвидена е и пейка с ергономия, подходяща за хора в неравностойно положение.

Етап 2 включва: Паркоустройство с озеленяване с акцентни храстови композиции около асфалтовия пъмп трак и стрийт зоната, които да не блокират визуално съоръжението. Визията ще е лека, динамична и вписваща се в парковата среда. Съоръженията за скейт ще бъдат разположени в тревните площи, без да засягат съществуващата дървесна растителност. При площадката с пластиката „Мечка“ се оформя зона за отдих, с пейки и кошове за отпадъци. Допълнителни места за почивка ще има около различните съоръжения за скейт.

Достъпът до площадката ще е от съществуващите паркови алеи. Допълнителен подход се предвижда откъм зоната с пластиката „Мечка“. В тази част се предвижда настилка от плочи естествен камък на тревна фуга, като плочите са идентични със съществуващите. Пейките и кошовете ще са изработени от габиони и дървен материал. Допълнително по периферията на обекта са предвидени кошове за отпадъци от домашни любимци. Към пейките и кошовете се предвижда допълнителна настилка от плочи, но с широка тревна фуга. Площадката се огражда с ограда и 4 врати.

Съществуващата растителност се запазва изцяло. Храстова растителност ще се използва за оформяне на по-стръмните откоси към съоръжението с цел допълнително укрепване и улеснение при поддържането. Около всички храсти се предвижда разстилането на мулч от борови кори, който ще поддържа влагата в почвата. Тревните площи се предвижда да се изградят наново. Новопроектираната растителност е от видове с изявени декоративни качества, съобразени с климатичните и почвени условия, невзискателни към средата, устойчиви на градската среда.

Осветлението ще е осигурено от 11 стълба с височина 8 метра, всеки от които с по 3 LED прожектора. Предвижда се един от стълбовете да е оборудван със smart модул, който включва бутон за връзка с оператор на 112 за спешни случаи, Wi-fi hotspot, USB портове и зарядно за инвалидна количка. На всеки стълб ще са разположени ниски паркови осветителни тела. Ще има и видеонаблюдение, а достъпната среда ще е обезпечена с маршрут с тактилни знаци за внимание и водещи линии. Осигурени са зона за отдих и безопасен маршрут за незрящи, водещ до санитарния възел, разположен в задната част на скейт парк съоръжението.

Фирмата изпълнител на проекта е изградила вече скейт паркове в Добрич, Самоков, Бургас, Стара Загора и Поморие. Проектант е арх. Йордан Улянов.

Снимка: Община Русе

Related Articles

Строят едното платно на „Струма“ извън Кресненското дефиле

МОСВ даде зелена светлина за проекта Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде зелена светлина за изграждането на едното платно на автомагистрала "Струма" извън...

Въвеждат обходни маршрути заради модернизацията на първокласния път Мездра – Ботевград

Във връзка с предстоящото затваряне на първокласния път между Мездра и Лютидол на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с кметове и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ