19 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Обявиха международен архитектурен конкурс за Центъра за куклено изкуство в Стара Загора

С международен архитектурен конкурс ще бъде избран идейния проект за изграждането на Център за експериментално куклено изкуство към Държавния куклен театър – Стара Загора. Зад конкурса застават Министерство на културата и община Стара Загора, която осигурява финансирането, както и Съюза на българските архитекти.

Първата стъпка е обявяването на този конкурс, благодарение на който ще имаме целогодишно лабораторен център на световно ниво, коментират от театъра в Стара Загора. Това ще е първият международен архитектурен конкурс, който ще се проведе в града.

Материалната база на театъра има нужда да бъде разширена с едно по-специфично сценично пространство.

Към момента няма яснота колко ще струва реализацията на проекта, защото първо трябва да стане ясно какво ще се прави. По тази причина засега няма и осигурено финансиране.

Конкурсът е отворен за архитекти от цял свят, които имат отношение към съвременното изкуство, любов към театъра и желаят да проектират необичайна и нестандартна сграда, коментира арх. Явор Панев.

Срокът за идейните проекти, входирани през сайта на конкурса, е до 5 юли. Крайната дата за участие е 15 юли, но участниците трябва сами да качат документите си в регистъра на обществените поръчки, т.нар. ЦАИС – Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“.

Работите на кандидатите ще се оценяват от международно жури от 9 експерти. Наградата за победителя е 10 000 лв.

Related Articles

До края на април ще е готов новият мост в с. Горна Кремена

Напредва строителството на новия мост в село Горна Кремена на третокласния път III-103 Мездра - Роман в област Враца. До момента е премахнато старото...

Премахват незаконните каравани по морето

Проверките констатират и заграждане на земя Започват засилени проверки за незаконно разположени кемпери и каравани. Проверките ще са по плажните ивици по Южното Черноморие. На...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ