34 C
Пловдив
петък, юли 12, 2024

Обявиха международен архитектурен конкурс за Центъра за куклено изкуство в Стара Загора

С международен архитектурен конкурс ще бъде избран идейния проект за изграждането на Център за експериментално куклено изкуство към Държавния куклен театър – Стара Загора. Зад конкурса застават Министерство на културата и община Стара Загора, която осигурява финансирането, както и Съюза на българските архитекти.

Първата стъпка е обявяването на този конкурс, благодарение на който ще имаме целогодишно лабораторен център на световно ниво, коментират от театъра в Стара Загора. Това ще е първият международен архитектурен конкурс, който ще се проведе в града.

Материалната база на театъра има нужда да бъде разширена с едно по-специфично сценично пространство.

Към момента няма яснота колко ще струва реализацията на проекта, защото първо трябва да стане ясно какво ще се прави. По тази причина засега няма и осигурено финансиране.

Конкурсът е отворен за архитекти от цял свят, които имат отношение към съвременното изкуство, любов към театъра и желаят да проектират необичайна и нестандартна сграда, коментира арх. Явор Панев.

Срокът за идейните проекти, входирани през сайта на конкурса, е до 5 юли. Крайната дата за участие е 15 юли, но участниците трябва сами да качат документите си в регистъра на обществените поръчки, т.нар. ЦАИС – Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“.

Работите на кандидатите ще се оценяват от международно жури от 9 експерти. Наградата за победителя е 10 000 лв.

Related Articles

Възможност за участие в конкурса ,,Достъпен град“ за 2025 г.

Конкурсът за наградата "Достъпен град" за 2025 г. вече е отворен за кандидатстване. С нея се отличават градове, които полагат резултатни усилия, за да...

Соларна система на покрива на сградата на Община Монтана

Ще бъде подобрена и уличната осветителна мрежа Община Монтана изгражда соларна система на покрива на сградата си. Проектът е на стойност около 130 хиляди лева...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ