11 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Нови правила за застрояване в старинната част на Велико Търново

Променят се правилата за застрояване в Стария град на Велико Търново. Според тях сградите трябва да са с височина до 10 метра. Регламентират се правила и за леглата в хотелите и столовете в ресторантите в различните зони на старинната част на града информира БНР.

Общинският съвет разреши изработването на новия Подробен устройствен план за старата част на Велико Търново. Целта е да се зададат единни строителните норми за всички, които искат да строят или обновяват сгради в района от паметника „Майка България“ до крепостта „Царевец“.

Освен максималната височина до 10 метра, ще бъдат определени и цветовете, в които може да бъдат боядисвани фасадите на сградите. Районът обхваща 538 сгради със статут на културни ценности, част от които са с национално значение.

Според плана голяма част от незастроените терените се предвиждат за паркинги. Планира се и изграждането на панорамен път между кварталите „Картала“ и „Варуша“.

Related Articles

Ограничават движението в тръбата за Бургас на тунел „Траянови врата“

Ще се почистват стените и пътната настилка в съоръжението От 20:00 часа във вторник /23 април/ до 6:00 ч. в сряда /24 април/ ще се...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ