18 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Координационният съвет на архитектурно-строителния бранш представи идеите си пред Комисията по регионално развитие към НС

Координационният съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството проведе вчера работна среща с Комисията по регионално развитие, благоустройство и самоуправление към Народното събрание. В срещата участваха представители на 7-те професионални организации, формиращи Координационния съвет. Целта е да бъде поставено началото на професионален диалог относно необходимите законодателни промени в строително-инвестиционния сектор.  

“Днес даваме началото на ползотворно сътрудничество с браншовите организации, чиято експертиза ще бъде полезна за осъществяването на законодателните промени в отрасъла. Предстои ни много важна и отговорна работа”, изтъкна при откриването на срещата председателят на комисията Настимир Ананиев. Народните представители изразиха готовност за спешна съвместна дейност и създаване на смесени работни групи с участието на бранша относно неотложните нормативни промени.  

Проф. арх. Борислав Борисов, председател на КС и зам.-председател на КАБ, запозна депутатите с основните искания на бранша. “Нашите професионални организации са обединени около идеята, че е необходима реформа в нормативната база, която регулира сектора на устройствено планиране, инвестиционно проектиране и строителство. Ние сме решени да работим съвместно с държавните институции за устойчивото развитие на сектора. Смятаме, че всички нормативни документи, които се приемат в НС и касаят архитектурно-строителния бранш следва да бъдат съгласувани с професионалните организации”, обърна се към депутатите арх. Борислав Борисов.  

Председателят на КАБ арх. Владимир Милков заяви, че Камарата на архитектите в България ще продължи да защитава професионалните интереси на колегията, които съвпадат и с интересите на обществото. Той изтъкна необходимостта от спешни промени в Закона за устройство на територията и в Закона за обществените поръчки, които следва да премахнат дискриминационните текстове, да предоставят равен достъп до професията на всички архитекти и да гарантират нулева толерантност към корупцията. Внесеното в Парламента от група депутати предложение за ограничаване на рамковите споразумения по ЗОП е едно добро начало, посочи арх. Милков и настоя за работна среща на бранша с Комисията по правни въпроси в НС с цел обсъждане на възможността за спешни и неотложни промени в Закона за обществените поръчки. Измененията в ЗУТ трябва да се случат в най-кратки срокове – до месец юни, категоричен бе той.  

“КАБ ще предостави експертиза в процеса по усъвършенстване на законодателството в сектора. Архитектите са запознати в дълбочина с проблемите на ЗУТ и ЗОП, тъй като участват от началото до края на инвестиционния процес и са най-потърпевши от пороците в законодателството”, заяви арх. Милков.  

Зам-председателят на комисията инж. Георги Георгиев от ИТН увери, че ще бъдат изпълнени договорените политики за съвместно сътрудничество в меморандума, подписан в края на миналата година между политическата партия и КАБ. Поет бе ангажиментът КАБ да бъде включена в работната група за промени в Закона за обществените поръчки, както и да се работи за дигитализацията на сектора.  Подкрепа към инициативите на бранша изразиха още зам.-председателите на комисията инж. Петя Аврамова от ГЕРБ, арх. Йордан Терзийски от ПП, адвокат Елена Гунчева от Възраждане и други.  Арх. Йордан Терзийски сподели, че по време на обиколката си в Южна България е осъществил ползотворни срещи с представители на регионалните колегии, като пожела ръководството на КАБ да му съдейства за организирането на такива срещи и в Северна България.

Снимка: КАБ

Related Articles

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ