13 C
Пловдив
понеделник, май 13, 2024

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта. От 1-ви април посетителите на местата от културно-историческото ни минало, ще събират печати и за крепостта „Хоталич“ и Хаджистояновото училище в града.

Така обектите от нашето природно, културно и историческо наследство вече стават 229.

По решение на Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ в списъка са включени още забележителности, сред които и късноантичната и средновековна крепост „Хоталич” в Севлиево. Експозицията на открито е културна ценност с национално значение и един от най-добре експонираните археологически обекти в България.

От 1-ви април печати ще се събират и за Хаджистояновото училище. Във внушителната сграда в центъра на града се е помещавало едно от първите училища по българските земи, в които децата се обучавали по взаимоучителна метода, а пръв учител е бил Петко Славейков. Днес е основна сграда на Историческия музей в Севлиево.

Related Articles

Клубът на младия архитект във Варна с Pop-up базар „Бетонови емоции“

Събитието ще покаже възможностите, които бетонът предоставя извън строителството на сгради Pop-up базар "Бетонови емоции" ще се проведе на 11 май във Варна. В продължение...

Осигурено е финансиране за обновяване на читалище „Напредък – 1869“ в Горна Оряховица

Започва провеждането на тръжни процедури за избор на изпълнители Предстои ремонт по енергийно обновяване на сградата на НЧ „ Напредък - 1869“ в Горна Оряховица.Вече...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ