21 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта. От 1-ви април посетителите на местата от културно-историческото ни минало, ще събират печати и за крепостта „Хоталич“ и Хаджистояновото училище в града.

Така обектите от нашето природно, културно и историческо наследство вече стават 229.

По решение на Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ в списъка са включени още забележителности, сред които и късноантичната и средновековна крепост „Хоталич” в Севлиево. Експозицията на открито е културна ценност с национално значение и един от най-добре експонираните археологически обекти в България.

От 1-ви април печати ще се събират и за Хаджистояновото училище. Във внушителната сграда в центъра на града се е помещавало едно от първите училища по българските земи, в които децата се обучавали по взаимоучителна метода, а пръв учител е бил Петко Славейков. Днес е основна сграда на Историческия музей в Севлиево.

Related Articles

Ограничават движението в тръбата за Бургас на тунел „Траянови врата“

Ще се почистват стените и пътната настилка в съоръжението От 20:00 часа във вторник /23 април/ до 6:00 ч. в сряда /24 април/ ще се...

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ