16 C
Пловдив
вторник, май 7, 2024

Събират идеи за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив обяви конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на Българска народна банка – клон Пловдив, съобщи на пресконференция кметът Костадин Димитров. Конкурсът е подготвен съвместно с Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България.

Идеите за бъдещата функция на постройката трябва да са свързани с културата и с това тя да продължи да има публични функции, посочи зам.-кметът по култура Пламен Панов. Той допълни, че очакват комплексни идеи, които трябва да отговарят на основните критерии – иновативност за функцията на сградата и пространството пред нея. По думите му този конкурс е предизвикателство, защото самата сграда е доста сложна, има две тела, прекрасен банков салон и трезор, както и обширно пространство пред нея. Смятам, че в бъдещото предложение за визията й, традицията и модерността ще се срещат и допълват взаимно“, каза Пламен Панов.

Подробности за конкурса са публикувани на сайта „Трезор за идеи“, който ще бъде преведен и на английски. През март и април ще бъдат организирани три тура в сградата, а на сайта е публикувана виртуална разходка. Срокът за кандидатстване е 30 април. Трите най-добри концепции ще бъдат представени за обществено обсъждане и чрез открити изложби. Те ще получат премия от по 3 хил. лева. На по-късен етап общината може да възложи и проектиране. В момента се актуализира проекта за фасадата на БНБ, който отново ще се съгласува с НИНКН.

През 2013 г. Община Пловдив придоби собственост над сградата, след като я замени с друг парцел, където бе преместен банковият център. Една от най-красивите постройки в Пловдив е паметник на културата от 1985 г. и е проектирана от швейцарския архитект Якоб Хайнрих Майер. През 1929 година сградата е разширена, е през 1974 г. е надстроена, но при всички реконструкции архитектурният ѝ стил и външен вид са запазени.

Related Articles

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ