15 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

ЕС дава 7 млн. евро за проучване за нов мост над Дунав при Русе

Европейска изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда съобщи, че отпуска 7 млн. евро за предпроектни проучвания и проект за изграждане на нов железопътен и автомобилен мост над река Дунав между Русе и Гюргево.

Финансирането идва по военната линия на механизма „Свързана Европа“, който е инструмент за финансиране на трансевропейската транспортна мрежа. Мостът е част от нея и е от ключово значение за реакция на югоизточния фланг на НАТО в случай на военна заплаха.

Предвижда се изграждането на мост с дължина от 2 километра и инфраструктура за достъп до него по около 15 км от румънска и от българска страна. Проектът ще подобри както гражданската, така и военната мобилност в Румъния и България. Очаква се да спре образуването на километрични колони от тирове, което е обичайна картина на границата към момента.

Средствата от Европейската комисия ще стигнат само за проектирането на съоръжението и достъпа до него. За изграждането на моста България и Румъния ще трябва да осигурят финансиране. Възможните източници са няколко – кандидатстване по различни европейски програми, както и на НАТО, заеми или осигуряване на пари от бюджета.

Снимка: АПИ

Related Articles

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...

Банско и Якоруда участват в проект на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ