13 C
Пловдив
сряда, май 1, 2024

ЕС дава 7 млн. евро за проучване за нов мост над Дунав при Русе

Европейска изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда съобщи, че отпуска 7 млн. евро за предпроектни проучвания и проект за изграждане на нов железопътен и автомобилен мост над река Дунав между Русе и Гюргево.

Финансирането идва по военната линия на механизма „Свързана Европа“, който е инструмент за финансиране на трансевропейската транспортна мрежа. Мостът е част от нея и е от ключово значение за реакция на югоизточния фланг на НАТО в случай на военна заплаха.

Предвижда се изграждането на мост с дължина от 2 километра и инфраструктура за достъп до него по около 15 км от румънска и от българска страна. Проектът ще подобри както гражданската, така и военната мобилност в Румъния и България. Очаква се да спре образуването на километрични колони от тирове, което е обичайна картина на границата към момента.

Средствата от Европейската комисия ще стигнат само за проектирането на съоръжението и достъпа до него. За изграждането на моста България и Румъния ще трябва да осигурят финансиране. Възможните източници са няколко – кандидатстване по различни европейски програми, както и на НАТО, заеми или осигуряване на пари от бюджета.

Снимка: АПИ

Related Articles

Изградиха „Зелен коридор на здравето“ в столичен квартал

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта на проекта е да насърчи...

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават: Подкрепете проекта, като попълните анкета! Има шанс в Бургас да бъде изграден супер модерен студентски кампус, информират от администрацията. Проектът за Кампуса...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ