16 C
Пловдив
събота, май 18, 2024

Откриха обновения жп участък между Пристанище Бургас и гара Владимир Павлов

Обновеният железопътен коловоз, свързващ Пристанище Бургас с гара Владимир Павлов, е вече официално открит. Стойността на ремонтните дейности е в размер на близо 5 млн. лв. Трасето включва и изграждане на прилежаща инфраструктура и стрелки.

„Проектът бележи важен етап в нашата регионална транспортна мрежа и достъпа до коридор Източно-средиземноморски, през основното пристанище на Бургас. Изпълнението му е част от ангажимента на НКЖИ за „Рехабилитация и изграждане на железопътни връзки с морски и вътрешни водни пристанища и летища. Целта е постигане на повишена свързаност, каза генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Мария Генова.

Максималното използване на железопътната инфраструктура води до устойчивост и ефективност на цялата транспортна система, използвайки възможността да се движат от и до гара Владимир Павлов, но без да се налага допълнителни маневрени в гара Бургас, каза Живко Недев – председател на Управителния съвет на фирмата изпълнител. Той изрази надежда скоро да бъде изградена и връзката от гара Владимир Павлов до бургаското летище.

Реновираният обект е по проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас“ – Фаза 2. Целта е увеличаване на товарния трафик чрез подобряване качеството на железопътната инфраструктура на Трансевропейската транспортна мрежа.

Related Articles

Русе ще има нов парк

Проект за изграждането на нова зелена зона спечели община Русе. Той предвижда изграждането на парк в кв. „Здравец-Изток“ върху общински имот на бул. „Липник“...

Черноморието в готовност за летния сезон. Летище Бургас с нови линии и чартъри

На работна среща в Бургас институции, кметове и екип от министерството обсъдиха готовността за успешното и спокойно протичане на туристическия сезон по Южното Черноморие....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ