16 C
Пловдив
събота, май 18, 2024

Укрепват средновековната крепост „Баба Вида“

Средновековната крепост „Баба Вида“ във Видин отново е отворена за посещения. Достъпът се възстановява със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на общината с алтернативен маршрут за посетителите. 

В края на август и началото на септември имаше две срутвания от западния бастион на крепостта. Това бе и причината преди дни посещенията в обекта да се забранят.

Община Видин обяви обществена поръчка за проектно решение. То е за аварийно укрепване на бастиона, където е констатирано срутването и е изготвен за 7 дни от фирмата на видинския архитект Галя Антова.

Проектът предвижда каменната зидария да се възстанови, падналите камъни да се съберат и да се върнат на мястото си, където са били. Заданието включва още архитектурно заснемане с дрон от всички страни на кулата и изследване на разрушенията до 70 см в дълбочина. Имаме конструктивно решение – ще се наложи да се положи армировка поради голяма дълбочина на разрушенията и със специални разтвори за каменна зидария да се извърши зазиждането и импрегнирането, каза арх. Антова. По думите й от горната страна на бастиона в момента има земен насип, който е затревен. През 1956 година е била направена глинена замазка. Тогава не са имали други начини да хидроизолират, и сега вода прониква през помещенията под покрива. Предвижда се да се премахне земята, да се проучи от археолозите, да се огледа какво е състоянието, да се заздрави и да се изпълни нова изолация, като за покрив се положат хидроизолационни слоеве, геотекстил и след това да се върне земният насип.

Проектът е внесен в Министерство на културата и оттам е необходимо да се съгласува. Ако ведомството излезе с положително становище, след доклад от надзорна фирма ще се издаде разрешение за строеж. Следващата стъпка е да се възложи обществена поръчка за изпълнение в зависимост от оценката на строителните дейности, добави Антова. 

„Баба Вида“ е недвижима архитектурно-културна ценност с национално значение и единствената крепост, запазена в своята цялост в автентичен вид. 

Related Articles

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...

13 май 2024 г – Ден на данъчна свобода!

134 дни тази година работим за държавната хазна Общо 134 дни работим за държавната хазна през 2024 г. Бюджетът за тази година залага консолидирани приходи...

Русе ще има нов парк

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ