13 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

Укрепват средновековната крепост „Баба Вида“

Средновековната крепост „Баба Вида“ във Видин отново е отворена за посещения. Достъпът се възстановява със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на общината с алтернативен маршрут за посетителите. 

В края на август и началото на септември имаше две срутвания от западния бастион на крепостта. Това бе и причината преди дни посещенията в обекта да се забранят.

Община Видин обяви обществена поръчка за проектно решение. То е за аварийно укрепване на бастиона, където е констатирано срутването и е изготвен за 7 дни от фирмата на видинския архитект Галя Антова.

Проектът предвижда каменната зидария да се възстанови, падналите камъни да се съберат и да се върнат на мястото си, където са били. Заданието включва още архитектурно заснемане с дрон от всички страни на кулата и изследване на разрушенията до 70 см в дълбочина. Имаме конструктивно решение – ще се наложи да се положи армировка поради голяма дълбочина на разрушенията и със специални разтвори за каменна зидария да се извърши зазиждането и импрегнирането, каза арх. Антова. По думите й от горната страна на бастиона в момента има земен насип, който е затревен. През 1956 година е била направена глинена замазка. Тогава не са имали други начини да хидроизолират, и сега вода прониква през помещенията под покрива. Предвижда се да се премахне земята, да се проучи от археолозите, да се огледа какво е състоянието, да се заздрави и да се изпълни нова изолация, като за покрив се положат хидроизолационни слоеве, геотекстил и след това да се върне земният насип.

Проектът е внесен в Министерство на културата и оттам е необходимо да се съгласува. Ако ведомството излезе с положително становище, след доклад от надзорна фирма ще се издаде разрешение за строеж. Следващата стъпка е да се възложи обществена поръчка за изпълнение в зависимост от оценката на строителните дейности, добави Антова. 

„Баба Вида“ е недвижима архитектурно-културна ценност с национално значение и единствената крепост, запазена в своята цялост в автентичен вид. 

Related Articles

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...

АПИ с проект за основен ремонт на над 16 км от пътя Етрополе – Златица

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с проект за реконструкция на над 16 км от път II-37 Етрополе - Златица по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ