15 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Отварят два фронта за проучване на археологическите разкопки на Брезовско шосе

Целта е по-бързо да се освободи терена за строителите

Да отворят два фронта на археологическите разкопки на „Брезовско шосе”, за да могат проучвателите по-бързо да освобождават терена за строителите. Тази възможност обсъждат община, изпълнител и археолози, информира trafficnews.bg.

Специалистите от РАМ-Пловдив са заявили готовност два екипа да започнат да работят едновременно, но това изисква допълнителни действия по организация на движението.

Ремонтът на „Брезовско шосе“ е част от Водния проект на Пловдив на стойност около 115 млн. лв.

Изкопните работи за полагането на гигантските тръби минават в охранителната зона и през територията на Яса тепе или Плоската могила.

Тя е с площ около 30 дка и дебелина на културните пластове над 6 м. В периода 1970-1972 г. е проучена сондажно от Петър Детев и се датира от къснонеолитната до раннобронзовата епоха в Тракия (краят на VII хилядолетие до III хилядолетие пр. Хр.). Тя е обявена за недвижима археологическа ценност от национално значение с Решение №1711/962 г. на Министерски съвет. Години по-късно, през 2006 г., са определени границите и режимите на ползване на територията, както и охранителната зона. Според нея границата на „Плоската могила” от източната стена преминава по средата на ул. „Брезовско шосе”.

Related Articles

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...

Обсъдиха разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“

Необходимите действия във връзка с разширяването на Столичния околовръстен път между бул. „България“ и автомагистрала „Струма“ обсъдиха на среща министърът на регионалното развитие и...

Русе ще има нов парк

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ