14 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Включиха Орлов мост в колекционерска серия сребърни медали

Българският частен монетен двор представя на ценителите Колекционерски Сребърен медал от Серия – „София“. Той е посветен на Орлов мост и носи неговото име. Ювелирното изделие е изработено от 31.1 г сребро проба 999.9, диаметър 38.6 мм и тираж 3000 бр.

Медалът изобразява построения през 1891 г. над Перловската река емблематичен за столицата мост. По време на изграждането му в тогавашните източни покрайнини на София мястото е било символична порта на младата столица и началото на пътя към Цариград. Тук е издигната и триумфалната арка, през която минава руския императорски комисар при посещението си на столицата на новоосвободената България. Днес мостът е символ на свободата – значение, въплътено в образа на бронзовите орли, разперили криле над него като небесни покровители.

Проектът за Орлов мост е на Вацлав Колар – главен архитект на София по онова време – и инженер Вацлав Прошек, проектант на Лъвов мост. От четирите ъгъла се издигат четвъртити каменни стълбове. В основата на всеки от тях е вграден метален плакет с форма на щита от герба на България, върху които са изписани името на града и годината на построяване. Структурите поддържат четири орнаментирани канделабри. Върхът на всеки стълб завършва с каменно кълбо, от което се издава по една лята бронзова фигура на орел – вдъхновението зад името на моста. Авторът на идеята за бронзовите пластики е неизвестен, но символиката е ясна – свобода, сила и мощ, а техният брой символизира четирите посоки на света.

Аверсът на сребърният медал “Орлов мост” показва именно тези емблематични статуи на орли и каменните стълбове, а на заден план се виждат околните сгради – неразделна част от площада, в чието сърце се издига този символ на София.

Колекция #София е възпоменателна емисия от сребърни медали, посветени на столицата на България и културното богатство, което я характеризира.

Related Articles

Качествената работа, сроковете и прозрачността в обществените поръчки обсъдиха кметът на София и КСБ

Кметът на София Васил Терзиев и представители на Камарата на строителите в България проведоха работна среща в края на изминалата седмица. На нея столичният...

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ