13 C
Пловдив
петък, май 17, 2024

Строят ново училище в Бургас

Община Бургас ще кандидатства за изграждане на три нови учебни сгради. Процедурата, по която се открива възможност за това, е по Механизма за възстановяване и устойчивост – „Изграждане на нови сгради на училища и детски градини“. Предложенията вече са входирани за разглеждане от Общинския съвет на предстоящата сесия.

Новото бургаско училище ще бъде изградено в кв. „Крайморие“ и ще бъде филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“. Предвижда се на първи етап то да е с 9 класни стаи, специализирани кабинети, физкултурен салон и плувен басейн, зони за административен и помощен персонал, обособени зони в дворното пространство и др. Има възможност капацитетът му да бъде увеличен. За реализацията на обекта има предвиден терен, а строителството на новата сграда ще се осъществи на инженеринг.

Останалите предложения, които ще бъдат подадени по процедурата, са за изграждането на още две нови училищни сгради – на ОУ „Христо Ботев“ в квартал „Сарафово“ и ППМГ „Акад. Никола Обрешков“/ПГРЕ „Георги С. Раковски“. Новата сграда в кв. „Сарафово“ ще реши проблема с недостига на места за учениците като увеличи класните стаи. Така ще има възможност за преминаване на едносменен режим на обучение.

Община Бургас има готов проект за нова сграда в двора на ПГРЕ „Г. С. Раковски“ и ППМГ „Акад. Н. Обрешков“. Тя ще разполага с нови 32 класни стаи, аудитория с възможност за самостоятелно използване, кътове на открито за отдих и спорт. Проектът предвижда още покрити площадки за тенис на маса, покрит велосипеден паркинг с възможност за зареждане на тротинетки, мултифункционални кътове за почивка, открита площадка за отдих през междучасията и занимания на открито. Новата сграда ще се използва от учениците и на двете училища и това ще даде възможност за преминаване на едносменен режим на обучение на ПГРЕ „Г. С. Раковски“ и ППМГ „Акад. Н. Обрешков“.

Визуализации: Община Бургас

Related Articles

Министър Коритарова: Хаосът в пътното поддържане трябва да бъде спрян!

Строителството на АМ „Хемус“ продължава по инхаус договорите, но значително индексирани„Хаосът трябва да бъде спрян, ремонтите трябва да бъдат планирани. Лошото състояние на пътищата...

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Пантеонът на възрожденците в Русе е с нова визия. Извършените дейности са част от общия проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ